Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Centrum Begroot 2025 | Plannen indienen

Schone Kunst: een mooie, schone & duurzame muur bij speel- en sportplein pleintje Kattenburgerhof

Door: Quentijn Wulffers
24 maart 2025

Schone Kunst: een mooie, schone & duurzame mural op Kattenburg.
Vanwege de verplaatsing van het kunstwerk naar Bijltjespad 2 t/m 82, die vele malen groter is dan de muur waar de aanvraag eerder voor is gedaan, vragen we een extra bijdrage aan. De mural zal worden ontworpen en geplaatst op het studentencomplex aan de overkant van het speel en sport pleintje. Een prachtige kans! De wand vraagt om een opknapbeurt die helpt tags en graffiti tegen te gaan en de kinderen (volwassenen horen ook daarbij) te inspireren. We werken met sustainable materialen: de inkt is gemaakt uit roetdeeltjes (air-inkt) en de witte verf gaat een neutraliseert het schadelijke gas NOx (KEIM Soldalan-ME) Daarnaast betrekken we de mensen ut de buurt en de geschiedenis van de buurt in het ontwerp. Deze co-creatie benadering was eerder al succesvol bij het Spinozahof en op het Joubert Plein in Amsterdam Oost. Lieven de Key - van wie het gebouw is - helpt graag mee om een verbinding met de buurt te creëren.

Kattenburg is een volksbuurt op de plek van een oud verdedigingswerk. Het jaar 2025 is een jubileumjaar voor groot Kattenburg. De “nieuwbouw’ bestaat dan 50 jaar. We werken graag mee aan de uitgesproken ambitie om een Amsterdams voorbeeldproject van binnenstedelijke verduurzamingsrenovatie te worden.

Aan het speel- en sportpleintje staat dit studentengebouw met een aantal blinde wanden en een tunneltje naar de binnentuin. Deze prachtige plek vraagt om een opknapbeurt die helpt tags en graffiti tegen te gaan en zal de kinderen (volwassenen horen ook daarbij) inspireren. Kunst in de openbare ruimte is beschikbaar voor iedereen, ook voor mensen die niet veel in aanraking komen met kunst. 

Het ontwerp van de muurschildering wordt bepaald met lokale bewoners. Ook wordt ervoor gezorgd dat het thema van het werk aansluit bij de karakteristieken van de buurt. Deze co-creatie benadering met de buurt en kunstenaar Nouch was eerder al succesvol bij het Spinozahof en op het Joubert Plein in Amsterdam Oost. Lieven de Key - van wie het gebouw is - helpt graag mee om een verbinding met de buurt te creëren. 

Dankzij de duurzame verf van Keim en Airlite is een mural van Nouch met recht ‘schone kunst’ te noemen. Het zwart (van Air-Ink) bestaat uit roetdeeltjes opgevangen uit automotoren, terwijl de ecologische witte verf (van Airlite) de vervuilde lucht opschoont. Dit is van harte welkom in een stad als Amsterdam waarbij, zeker in het centrum, het gehalte stikstofdioxide ver boven de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie uitkomt (zie afbeeldingen RIVM/Milieu Defensie). 

Buiten Amsterdam zweven ook Air Heads rond in Amsterdam Oost (Krugerplein, Spinozahof, Oosterpark). Er hangt ook een 23 meter hoge Eco Mural in Palermo: een reusachtige mural van smogetende konijnen, op een muur van de technische faculteit van de Siciliaanse hoofdstad. Hieruit blijkt dat – na enkele jaren ervaring –  op deze plaatsen geen grafitti tags worden geplaatst. Voor de zekerheid is binnen dit plan een 6 maanden onderhoudscontract opgenomen. 


Argumenten

Translate

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren