Naast het gedicht dat Margerite Luitwieler in 2003 schreef op de muur van het bouwblok op de hoek van de Tweede Leeghwaterstraat / Czaar Peterstraat, willen wij graag een bijpassende muurschildering aanbrengen op de vrijwel blinde gevel op de hoek van de Tweede Leeghwaterstraat / Conradstraat. Om zo, geheel in de geest van het gedicht, een muurschildering te creëren die recht doet aan de Czaar Peterbuurt – van toen, nu en in de toekomst.
Een vervolg op: ‘Ik heb ze lief de plekken waar het tocht’.
Plan voor een: muurschildering Tweede Leeghwaterstraat hoek Conradstraat.
Ik heb ze lief
de plekken waar het tocht
wanneer je er de bocht
omgaat
Geef mij maar de achterkant van
huizen en gebieden
waar elke groene spriet
omringd door scheve stenen
de droge grond uit schiet
Het onbedoeld gemaakt
gebied.
Naast het gedicht dat Margerite Luitwieler in 2003 schreef op de muur van het bouwblok op de hoek van de Tweede Leeghwaterstraat / Czaar Peterstraat, willen wij graag een bijpassende muurschildering aanbrengen op de vrijwel blinde gevel op de hoek van de Tweede Leeghwaterstraat / Conradstraat.
De grote bouwimpuls van 2003 in de Czaar Peterstraat was de aanleiding voor dit gedicht, dat een ode aan de rafelrand van een stad genoemd mag worden. De aanstaande ingrijpende herprofilering van de Czaar Peterstraat vormt voor ons een nieuwe aanleiding. Een muurschildering in harmonie met het gedicht maar geworteld in 2025. De spontane groene spriet van toen wordt groene aanplant als tegenpool van de ondergrondse afvalcontainers op de stoep als ode aan deze tijd. Nu wordt de muur ontsierd door onduidelijke graffiti, groeit er tussen de omgezaagde boomstronken wat sprieten en staat het gedicht op de muur los van wat er in de omgeving gebeurt.
Samen met buurtbewoners en ondernemers van de Czaar Peterstraat willen we de buurt verfraaien en gunnen we het gedicht meer aandacht.
In overleg met de dichter willen wij een muurschildering ontwerpen die de twee woonblokken met elkaar verbindt. Als bewoners willen we het ontwerp tot een schildering brengen. Onder ons bevinden zich professionele kunstenaars die de technische vaardigheden en creativiteit bezitten om dit plan tot uitvoering te brengen.
Met de betrokkenheid van kinderen, ouders, buurtbewoners en lokale ondernemers willen we dit project realiseren. Om zo, geheel in de geest van het gedicht, een muurschildering te creëren die recht doet aan de Czaar Peterbuurt – van toen, nu en in de toekomst.
In het kader van een maatschappelijke stage is door twee jongeren uit de buurt een onderzoekje uitgevoerd onder 35 buurtbewoners. Zij vroegen naar de betekenis van het gedicht van Margerite Luitwieler en naar ideeën waar een aanvullend kunstwerk op de braakliggende muur ernaast aan zou moeten voldoen. Op een enkeling na reageerde iedereen enthousiast.