Het tot stand brengen van Het Zeedijkhuis voor in eerste instantie kwetsbare ouderen die in de Nieuwmarktbuurt geschiedenis hebben gemaakt; een cultuurhistorische plek met buurtfaciliteit.
Het Zeedijkhuis: om de geschiedenis levend te houden, discriminatie, vooroordelen en vijandigheid gericht tegen mensen van Aziatische afkomst of achtergrond tegen te gaan, van elkaar te leren, elkaar te helpen en te genieten van kunst, cultuur, culinaire traktaties en nieuwe perspectieven op de samenleving.
Het Zeedijkhuis concentreert zich op:
- Naast de ontmoeting in en met de buurt het bieden van een inspirerende en informatieve omgeving voor de buurt, ondernemers, scholieren, bezoekers, vrijwilligers;
- Het organiseren van sociaal-culturele, maatschappelijke en educatieve programma's;
- Cursussen/praktijklessen;
- Sociaal Loket als aanvullende voorziening op maatschappelijk werk.
De ontmoetingsplek kan zich ontwikkelen tot een waardevolle Amsterdamse cultuurstek.
Het Zeedijkhuis in de leefbare, bruisende en veelzijdige Nieuwmarktbuurt kan voor buurtbewoners en geïnteresseerden als sociaal en cultureel ontmoetingspunt laagdrempelige mogelijkheden bieden voor zinvolle invulling van hun sociale en culturele belangstelling.
Het initiatief van Het Zeedijkhuis verwelkomt het creatieve aanbod van de buurt, en kan een centrale rol spelen op het gebied van cultuurhistorie, educatie en andere buurtinitiatieven. Het educatieve aspect zorgt voor bewustwording en hopelijk tot minder uitsluiting en vervreemding.
In de Nieuwmarktbuurt streken meer dan 100 jaar geleden de eerste Chinese havenarbeiders neer. Deze gemeenschappen mondden uit tot het Chinatown van Amsterdam, dat nog steeds bestaat en haar eigen karakter toont. Later kwamen daar ook andere bewoners en ondernemers met diverse sociaal-culturele identiteiten bij.
Zoals algemeen bekend is er sinds ca. 1911 sprake van een groep in Amsterdam met een migratieachtergrond met als herkomstland China. Langzaam maar zeker hebben die gemeenschappen hun weg in de Nederlandse maatschappij mogen vinden, maar tot op de dag van vandaag ondervindt die groep ook problemen op het gebied van integratie en discriminatie dat voortkomt uit stereotypen, misvattingen en vooroordelen over Aziatische individuen en culturen. Tot op de dag van vandaag ondervindt de groep ouderen met diverse achtergronden ook problemen met het meekomen in de snel veranderende samenleving.
Vanwege voortdurende negatieve beeldvorming en misverstanden over anderen binnen de Nederlandse samenleving wil het initiatief van Het Zeedijkhuis i.s.m. diverse partijen een positieve bijdrage leveren aan maatschappelijke vraagstukken, zoals eenzaamheid, zorg, integratie, discriminatie en de mogelijkheid om samen te komen, en streven naar vooruitgang, duurzaamheid, inclusiviteit en wereldwijde betrokkenheid, als afspiegeling van de waarden en aspiraties van de diverse bevolkingsgroepen in Nederland.
Amsterdam is al sinds de 16e eeuw een thuis voor immigranten, en kent tegenwoordig bijna 200 verschillende nationaliteiten. De perspectieven en belangen van alle gemeenschappen moeten worden verdedigd, want dat zal bijdragen aan een meer rechtvaardige en representatieve democratie.
Het Zeedijkhuis is een welkome en eigenlijk broodnodige aanvulling op het diverse Amsterdamse cultuurlandschap.