In september 2025 willen wij een Verhalenhuis organiseren, een plek voor hoop, ontmoeting en verbinding in de oude binnenstad van Amsterdam. Een unieke plek waar buurtbewoners en bezoekers in gesprek kunnen gaan met mensen die te maken hebben met stigma of vooroordelen. Het doel? Polarisatie, verharding en stigmatisering tegengaan en juist verbinding creëren. In een tijd waarin mensen langs elkaar heen leven en de contrasten tussen bevolkingsgroepen steeds groter lijken te worden, biedt het Verhalenhuis een kans om uit de eigen bubbel te stappen en nieuwe ontmoetingen aan te gaan. Het evenement is gratis en toegankelijk voor iedereen en zal worden georganiseerd op Oudezijds 100.
Wat is het plan?
In September 2025 willen wij een Verhalenhuis organiseren, voor en door buurtbewoners, vrijwilligers van Oudezijds 100 (een woongemeenschap op de Wallen) en Living Library, non-profit organisatie die stigmatisering en polarisatie wil tegengaan. Hiervoor is een o.a. een format ontwikkeld waarbij bezoekers het gesprek aangaan met een ‘levend boek’, in de vorm van een mens die regelmatig te maken heeft met vooroordelen. Zo kun je in gesprek gaan met een transgender persoon, iemand met autisme, een ex-gedetineerd persoon of een geadopteerd persoon. In een open gesprek mag alles besproken worden, zolang het maar met respect gebeurt. Bezoekers kiezen hun eigen ‘boek’, het is gratis en iedereen is welkom. De gesprekken duren gewoonlijk 20-30 minuten.
Wat is het doel?
Het Verhalenhuis heeft als doel polarisatie, verharding en stigmatisering in de buurt tegen te gaan en verbinding op te zoeken. Wij hopen hiermee:
- Bijzondere verhalen te vertellen die doorgaans onderbelicht blijven en/of op stigma en vooroordelen stuiten;
- Mensen de ruimte bieden om buiten hun ‘bubbel’ te treden en op verhalende wijze in gesprek te gaan met buurtgenoten waarmee ze in het dagelijks leven niet snel in aanraking komen.
Waarom is dit plan nodig?
Wij zien groeiende polarisatie en verharding als een van de grootste uitdagingen, ook in onze buurt. Als we vandaag de dag om ons heen kijken, dan zien we groeiende polarisatie en verharding tussen bevolkingsgroepen, vereenzaming onder zowel kinderen, jongeren als ouderen, groeiende armoede en ongelijkheid. De rijken onder ons worden rijker. Zwakkere groepen zakken versneld af sinds de corona crisis en als gevolg van aanhoudende inflatie en forse woningnood. Geen buurt waarin deze contrasten zo duidelijk worden als in de oude binnenstad van Amsterdam. Met de invoering van statiegeld op blik, is ook armoede in de buurt op een pijnlijke manier zichtbaar geworden. Opengereten vuilniszakken en snuffelende mensen in afvalbakken zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken.
Tegelijkertijd zien wij een samenleving die snakt naar menselijke ontmoeting en verbinding. In onze drukke levens, leven we niet met elkaar, maar langs elkaar heen, hoewel we dezelfde straten bewandelen, dezelfde supermarkten bezoeken en als mensen dezelfde basisbehoeften hebben. Helaas blijven oplossingen achter en lijken politieke leiders eerder olie op het vuur te gooien dan dat ze mensen verenigen en/of mensen met elkaar in contact brengen. De beelden van rellen in Amsterdam gingen de wereld over. In het daaropvolgende publieke debat liet zien dat het juist de burgers waren die de verbinding zochten en naast elkaar gingen staan.
Oplossingen blijven nagenoeg achter en daar willen wij iets aan doen!
Oudezijds 100 (OZ100) is al 70 jaar een plek van hoop, verbinding en ontmoeting, waar mensen aankloppen voor hulp. Het afgelopen jaar hebben verschillende organisaties in de buurt (samengebracht door o.a. Stadshart TOP) overleggen georganiseerd om het over de groeiende armoede, dakloosheid, en polarisatie in de oude binnenstad te hebben. Voor armoede en dakloosheid zijn vele opvanghuizen, inloophuizen in de buurt aanwezig. Wat betreft polarisatie en stigmatisering, blijven oplossingen helaas achter. En daar willen wij iets aan doen met Het Verhalenhuis.
Over Oudezijds 100
Wij ontvangen sinds de jaren vijftig mensen die tijdelijk tussen wal en schip zijn gevallen, uit alle hoeken van de Amsterdamse samenleving: bewoners, toeristen, kunstenaars, expats, arbeiders, dakloze mensen, oorlogsveteranen, mensen op de vlucht van oorlog en geweld, nonnen, dichters, sekswerkers, ouderen, muzikanten, jonge gezinnen, mensen met een verslaving of zonder document. Daarmee zijn wij een komen en gaan van mensen met een bijzonder (maar vaak verborgen) verhaal. Om te zorgen dat ons initiatief gerealiseerd wordt, maken wij dankbaar gebruik van de Oudezijds 100 gemeenschap (70-80 bewoners).
Voor wie is uw plan bedoeld? Voor buurtbewoners en bezoekers van de oude binnenstad van Amsterdam. Wij werken principieel niet met doelgroepen, omdat wij een plek willen zijn waar iedereen welkom is. Het Verhalenhuis is dan ook gratis toegankelijk voor iedereen die het leuk lijkt hieraan mee te doen. We zullen bezoekers vragen zich van te voren te registeren om een goed beeld te krijgen bij het aantal bezoekers en dit in goede banen te kunnen leiden.
Waar en wanneer vindt het plan plaats? Op 20 september 2025 te Oudezijds 100.