Samen met buurtbewoners duiken we in de geschiedenis van de buurt Kattenburg. Door samen te werken met het lokale fotoarchief gaan we op zoek naar het perfecte bron materiaal om aan een kunstenaar mee te geven. Kattenburg werd eind jaren 60 letterlijk met de grond gelijk gemaakt. Los van de prachtige aanrijroute langs Het Scheepvaartmuseum is er niets visueels over te nagedachtenis van deze roemruchte wijk. Met nostalgisch geselecteerd fotomateriaal als inspiratiebron worden 3 grijze kopgevels voorzien van 3 grote muurschilderingen. Een project waarbij kunst een brug slaat tussen jong en oud, tussen vroeger en nu en waar Kattenburg op een unieke manier weer een stukje van zijn gezicht terug krijgt. Door middel van een QR code bij het gemaakte werk krijgt de bezoeker meer inzicht in het project, de totstandkoming en een unieke inkijk in de geschiedenis van de Oostelijke Eilanden.
Het was in 1969 dat de wijk Kattenburg zijn ware gezicht verloor. Een trotse, hardwerkende “sloppenwijk” vol noeste arbeid. Samen met de wijken Wittenburg en Oostenburg vormen deze drie wijken de Oostelijke eilanden. Tot de 20e eeuw was er in dit gebied enorm veel bedrijvigheid, van scheepswerven, opslagloodsen, stoomkranen maar ook vele cafe’s, kruideniers en natuurlijk de vergroeiing met het marine-etablissement.
Tussen 1962 en 1968 werden alle huizen op Kattenburg gesloopt en werd het historische stratenpatroon volledig gewist. De vroeger levendige Oostelijke Eilanden, met winkels, werkplaatsen en cafés, was na de oplevering van de nieuwbouw eind jaren ‘70 een stille woonwijk geworden met galerijflats en parkeergarages.
Veel “Eilanders” zijn met de komst van de nieuwbouw teruggekomen maar voor iedereen die na de nieuwbouw kwam, is de geschiedenis van dit roerige stukje Amsterdam bijna niet in te beelden. Als men vanuit de stad langs het prachtige Scheepvaartmuseum komt dan roept dit heel wat op maar helaas is er vervolgens niets visueels in de buurt terug te vinden wat echt terug blikt op dit stukje “rijke” historie.
Mijn naam is Lars Brehm. Ik ben in 2004 op Wittenburg komen wonen en woon momenteel al weer 18 jaar op Kattenburg. Ik ben kunstenaar en tevens actief betrokken bij stichting Amsterdam Street Art die kantoor en atelier houdt op Wittenburg.
Graag zou ik een stukje historie van de buurt op een unieke manier visueel terug laten komen. Er zijn verschillende grote muren die als canvas kunnen dienen voor het project. Ik heb voor het project, Geef Kattenburg zijn gezicht terug, 3 muren in gedachte.
Per muur betrek ik graag de buren, woningbouwverenigingen (VvE’s) en overige belangstellenden. Gezamelijk en mogelijk ook in samenwerking met Het fotoarchief 1018 en de facebook pagina “Het verleden van Kattenburg” kunnen we zoeken naar het perfecte bron materiaal. Met dit bron materiaal en jullie input worden 3 kunstenaars gezocht. Vanuit mijn rol bij stichting Amsterdam Street Art kan ik de perfect matchende kunstenaar aan jullie voorstellen en kan ik door mijn ruime ervaring garanderen dat dit project goed en professioneel wordt uitgevoerd.
Het resultaat is een metamorfose van een saaie grijze muur naar een uniek kunstwerk. Een kunstwerk gebaseerd op fotomateriaal van de geschiedenis van dat specifieke stukje Kattenburg en uitgevoerd met hedendaagse media. Door middel van een QR code naast het kunstwerk kan iedere bezoeker meer informatie krijgen over de totstandkoming van het kunstwerk en hier vindt men ook meer informatie over Kattenburg en haar roemruchte geschiedenis.