Op de plek van het huidige wooncomplex Gran Vista (Waterlooplein, Houtkopersdwarsstraat, Jodenbreestraat) woonden tijdens de oorlog 59 Joodse Amsterdammers die zijn weggevoerd en vermoord. Ter herinnering aan hen willen wij, huidige bewoners van dit wooncomplex (van woningcorporatie Ymere), op de stoep rondom het complex 59 Stolpersteinen plaatsen. Stolpersteinen zijn gedenkstenen met een messing bovenkant waarop de naam, het geboortejaar, de overlijdensdatum en -plaats van de vermoorde bewoner vermeld staan.
Het wooncomplex Gran Vista (Waterlooplein /Houtkopersdwarsstraat /Jodenbreestraat) ligt in het hart van de voormalige Joodse buurt van Amsterdam. Toch is er op deze plek zelf geen herinnering aan de 59 mensen van 0 tot 85 jaar die hier voor de oorlog hebben gewoond.
Na de oorlog raakten de huizen in verval en werden uiteindelijk gesloopt. In 1984 werd op deze plek het wooncomplex Gran Vista gebouwd (nu van woningcorporatie Ymere). De namen van deze slachtoffers zijn opgenomen op het Nationaal Holocaust Namenmonument, maar met de Stolpersteinen willen we hen terugbrengen naar de plek waar ze ooit leefden en zo de vroegere buren symbolisch weer samenbrengen.
De Stolpersteinen maken deel uit van een Europees herdenkingsproject van kunstenaar Gunter Demnig. Het zijn messing gedenksteentjes (10x10 cm) met de tekst “Hier woonde”, gevolgd door naam, geboortejaar en datum en plaats van overlijden. Zie ook:
https://stichting-stolpersteine.nl
De geschiedenis herhaalt zich nooit precies, maar de echo’s ervan klinken weer luider. Daarom willen we juist nu deze plek een gezicht geven aan wie hier woonden en waarom zij er niet meer zijn.
Wat is er al gedaan?
• Met behulp van het Stadsarchief opgezocht welke woningen met welke huisnummers op deze locatie hebben gestaan. (Waterlooplein 15-25, houtkoopersdwarsstraat 2-8, jodenbreestraat 26-30).
• Via het Joods Digitaal Monument achterhaald welke Joodse bewoners tijdens de oorlog hier zijn opgepakt en vermoord.
• Contact gezocht met stichting Stolpersteinen en buurtgenoot die een soortgelijk project heeft uitgevoerd voor praktische tips.
Wat moet er nog gebeuren?
• Contact leggen met nabestaanden om hen te informeren, uit te nodigen voor de steenlegging en hen de mogelijkheid te geven bezwaar te maken (wat uiteraard gerespecteerd wordt).
• Afstemming met Stichting Stolpersteine over het maken en plaatsen van de stenen.
• Organiseren van (gefaseerde) plaatsing en kleinschalige bijeenkomsten met bewoners, nabestaanden en andere geïnteresseerden.
Planning
Maart - November 2025: nabestaanden opsporen
December 2025: aanvraag Stolpersteinen bij de Stichting Stolpersteinen.
2026/2027 : Gefaseerde plaatsing van de stenen met kleinschalige bijeenkomsten.