Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Centrum Begroot 2024

Uit díe Hoek! Verhalen van de Palmgrachtbuurt

Door: CHantal van binsbergen
24 maart 2024
Projectteam | 16 juni 2024, 22:04

Het plan is haalbaar. Het plan draagt bij aan de sociale cohesie in de buurt op een goede wijze.

Een verhalenfestival en daarbij een boek over de roerige geschiedenis en verhalen van huidige en vroegere bewoners van de Palmgrachtbuurt.


 
Uit die Hoek! Het verhalenproject in de Palmgrachtbuurt,


Samenvatting

Wij willen een verhalenfestival organiseren en een boek samenstellen dat de roerige geschiedenis en verhalen en de huidige en vroegere bewoners van de Palmgracht en Driehoekstraat in Amsterdam vastlegt. Dit boek zal verrijkt worden met foto's en illustraties uit privéverzamelingen, aangevuld met openbare bronnen om een levendig beeld te geven van deze historische buurt. Het project heeft tot doel om de Jordanese gemeenschap te verbinden, de lokale geschiedenis te documenteren en cultureel erfgoed te behouden. 


Projectbeschrijving
De Palmgracht en Driehoekstraat zijn emblematische locaties in de Amsterdamse Jordaan, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw. Ons project zal deze geschiedenis ophalen en verrijken met persoonlijke verhalen van huidige en voormalige bewoners. 

Door interviews af te nemen en deze verhalen te combineren met historisch onderzoek, zullen we een boek samenstellen dat een diepgaand inzicht biedt in de levens van mensen die deze straten hebben bewoond. Denk daarbij aan de familie die al generaties lang hier woont. De beroemde schrijver, de filmmaker. Maar ook de man die vecht voor het behoud van de gevelstenen in Amsterdam en de vrouw die zich onvermoeibaar inzet voor saamhorigheid in de straat. We gaan lastige onderwerpen niet uit de weg: het verzet door de jaren heen tegen gemeente, hoe verandert de buurt, wat verdwijnt er. Maar ook willen we laten zien dat er nog wel degelijk solidariteit is, een buurtgevoel, dat de mensen elkaar kennen en helpen. De Jordaan leeft! En nergens zie je dat zo goed als in de Palmgrachtbuurt.

Voor de lancering van het boek organiseren we een verhalenfestival. Hier vertellen de betrokkenen elkaar en de buurt de mooiste verhalen en wordt natuurlijk muziek gemaakt. Dit zal plaatsvinden op een klein posium op de Palmgracht.

Het boek zal tegen een geringe bijdrage beschikbaar zijn voor buurtbewoners (maximaal 5,-) en gratis voor buurtbewoners die hebben meegewerkt aan de totstandkoming. Mocht er bredere interesse zijn, dan zal een productiekostendekkende bijdrage zonder opslag worden gevraagd. Het boek zal digitaal toegankelijk zijn voor iedereen. 

 Activiteiten

1.      Interviews afnemen met bewoners en voormalige bewoners om hun persoonlijke verhalen vast te leggen.
2.      Historisch onderzoek uitvoeren naar de ontwikkeling van de Palmgracht en Driehoekstraat.
3.      Het produceren van een boek met verzamelde verhalen en illustraties, inclusief ontwerp, redactie en drukwerk.
4.      Het organiseren van het verhalenfestival om het boek te presenteren aan de buurt en geschiedenissen en verhalen te delen.
5.      Het promoten van het boek via verschillende kanalen om een breed publiek te bereiken en het online beschikbaar te maken.

Doelstellingen
1.      Het verzamelen en vastleggen van verhalen en herinneringen van bewoners van de Palmgracht en Driehoekstraat.
2.      Het documenteren van de geschiedenis en cultuur van deze buurt.
3.      Het bevorderen van de onderling band en lokale trots.
4.      Het behoud van cultureel erfgoed en het delen van deze kennis met een breed publiek.
5. Een tof buurtfestival!

Wij geloven dat dit project een waardevolle bijdrage zal leveren aan de culturele en historische rijkdom van Amsterdam, en wij hopen daarom op uw steun.

 


Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Catherine J H G Antonijsen-Biemans | 26 maart 2024 12:13

Geboren in de Palmstraat in 1956 en als kind daar in die buurt zo'n leuke jeugd gehad , dat moet behouden blijven die verhalen etc .

Reageren


Tamara van Witzenburg | 28 maart 2024 19:04

Er zijn zoveel mooie verhalen uit de oude doos bij de verschillende bewoners. We wonen en leven toch de hele dag in een soort openlucht museum zonder de waarde echt te ervaren. Met alle oude en nieuwe bewoners is het goed om iets verbindends te delen zodat we beter voor de buurt en elkaar zorgen. Verleden kennen is perspectief op de toekomst.

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren