Op de bomen- en vogelrijke Palmgracht drie infoborden over vogels en nestkasten plaatsen. Zo worden bewoners zich bewust van de groene stad.
Informatieborden
We plaatsen op drie plekken op het middenterrein borden met de vogelsoorten die voorkomen op de Palmgracht. Vanwege de nabijheid van het Westerpark, de grachten en vele binnentuintjes is de vogelbevolking zeer divers. Van boomkruipers tot blauwe reigers, putters en sperwers. In samenwerking met de Vogelwerkgroep Amsterdam bepalen we welke soorten specifiek op de Palmgracht voorkomen.
Uitvoering
De borden worden ontworpen door een ervaren vogelinformatiebordenontwerper, Manon Donkers. De borden worden uitgevoerd op aluminium dibond en zijn weerbestendig. Met Manon Donkers en een productontwerper willen we een praktisch systeem ontwikkelen waarmee de borden met spanbanden op duurzame wijze aan bomen worden bevestigd. De bomen die we op het oog hebben staan bij drukke plekken op het middenterrein, waar ook zitjes zijn. De bomen staan ter hoogte van Palmgracht 4, 40, 73
Nestkasten voor vogels en vleermuizen
Steeds meer mensen isoleren hun huizen. Dat bespaart energie, maar is funest voor vogelsoorten die in spouwmuren nestelen, zoals pimpelmezen. Ook gewone dwergvleermuizen hebben hieronder te lijden. Andere vogelsoorten die de Palmgracht bevolken, zoals koolmees en boomkruiper willen we helpen met soortspecifieke kasten. De kasten worden op zo'n 4 meter hoogte geplaatst, bereikbaar met een 'gewone' lange ladder.
Doel van het plan
De nestkasten verhogen de broedkansen voor vogels, en compenseren verwijderde nestruimtes door gevelisolatie. De informatieborden vergroten de bewustwording van jong en oud dat er niet alleen mensen in de stad wonen, maar ook dieren waar we rekening mee moeten houden. Iedereen kan bijdragen aan een vogelvriendelijkere stad door tuin (tegels eruit, verrommelen, voedertafel, nestkasten), balkon (voedertafel, nestkast) of dak (vergroenen) anders in te richten. (zie aanbevelingen Vogelatlas Amsterdam, uitgeverij Noordboek 2022) Stap één is daarbij bewustwording.
Doelgroep
Amsterdammers van 0 tot 100 jaar en bezoekers