Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Centrum Begroot 2024

Wonderzoekers

Door: Linda Schinkel-Spierenburg
25 maart 2024
Projectteam | 16 juni 2024, 22:04

Het plan is niet haalbaar. Het is niet de bedoeling dat een commercieel bedrijf een plan indient voor aanbod eigen diensten. Buurtbudgetten zijn geen verdienmodel.

Ben je tussen de 4 en 12 jaar en klaar voor de Wonderzoekers feestje?

Wie ben ik?
Ik ben Linda Schinkel (42jr) en organiseer geregeld activiteiten voor basisschoolkinderen met mijn bedrijf Wonderzoekers. Soms doe ik dat voor een school zelf, maar ook een BSO of aanbieder van naschoolse activiteiten kan vragen om mijn workshops. Ik werk bijvoorbeeld ook samen met Dynamo om kinderen na school een fijne plek te geven. In een veilige omgeving kunnen de kinderen met veel plezier ontdekken, ontspannen en werken aan hun zelfvertrouwen. Sommige kinderen hebben het thuis namelijk niet zo leuk en dat gaat mij als moeder aan het hart. Ik vind het werken met kinderen echt heel leuk. Ze zijn grappig, vrolijk en eerlijk. Voor het uitvoeren van mijn werkzaamheden ben ik in het bezit van een VOG en BHV certificaat. Daarnaast ben ik in mijn vrije tijd betrokken bij de OR van de school van mijn zoon Max (9jr). Wonderzoekers geeft me de vrijheid om meer kinderen te bezoeken met fantastische workshops bij hen in de buurt. 


Wat is Wonderzoekers?
Ben je tussen de 4 en 12 jaar en klaar voor de Wonderzoekers feestje? Want ons atelier op wielen komt naar een speeltuin, park of plein bij jou in de buurt. Experimenteer, creëer, zoek en doe coole proefjes in de naam der wetenschap. Het avontuur begint hier!

Leer de wonderen van de wetenschap en natuur begrijpen. Misschien word je later zelf wel een uitvinder, astronaut of archeoloog. We zullen hoe dan ook een mooie ontdekkingsreis maken boordevol met verhalen uit andere tijden en het nieuws van nu.

Het programma bestaat uit een verzameling van uiteenlopende thema’s. Gericht op het stimuleren van nieuwsgierigheid en verwondering.

Waarom
Wonderzoekers is erop gericht kinderen actief te informeren over alle bijzonderheden uit hun dagelijks leven.​ Mijn missie is om zoveel mogelijk kinderen te bereiken met dit programma zodat ze een rijker beeld van de wereld om hen heen krijgen.  

Waar kan je Wonderzoekers vinden?
Alle locaties zijn op een plein of in een park, dus autovrij of autoluw. Ik vind dat belangrijk, omdat de kinderen dan vrij kunnen spelen, zonder dat er direct gevaar is van verkeer. 

Hoe ziet een middag met Wonderzoekers eruit?
Elke locatie wordt in ieder geval 2x bezocht. Kan je dus een keer niet, dan ben ik over een paar weken weer terug. Het rooster met data volgt (na goedkeuring van de locaties door de gemeente). Er zijn 30 verschillende onderwerpen die random worden gegeven. 

Voorbeeld:
Vooraf | Buurtbewoners, en met name kinderen, worden voorafgaand geattendeerd op de komst van Wonderzoekers door middel van flyers. Deze hangen bij school of de locatie waar we voor de deur staan. Omdat ik bij sommige locaties reeds mijn contacten heb, zal ik ook vragen om via hun social media te communiceren dat we aanwezig zijn op dan betreffende data.

Kennismaking  | Wie ben ik? Afspraken maken met de kinderen over naar toilet gaan/vragen stellen afhankelijk van de leeftijd van de kinderen.Wie zijn zij? Ieder kind krijgt een kleine gele ballon. Deze hebben we sowieso nodig bij het eerste experiment. Daar mag iedereen zijn naam op schrijven met een stift. De ballonnen verdelen we tenslotte willekeurig. Ik zet een timer van 30 seconden en iedereen mag op zoek naar zijn eigen ballon. De opdracht zal mislukken. Nu, zet ik de timer nogmaals voor 30 seconden en brengt iedereen 1 ballon die ze vinden naar de juiste persoon. De opdracht slaagt. Wat hebben we hiervan geleerd? Juist, samenwerken is leuk en handig. Laten we de hele middag fijn samenwerken!

Workshop 1 (voorbeeld)

| Het onderwerp wordt geïntroduceerd en kan de workshop beginnen. Korte uitlegMaterialen
In het ‘wat kan je later worden gesprek’ benoem ik de bijbehorende beroepen. Daarna beginnen we direct met de activiteiten. Per workshop zijn dat er gemiddeld 4 à 5. Het is de bedoeling dat de kinderen alles zelf doen. De bevindingen worden met elkaar besproken. De kinderen krijgen daarbij van mij een begrijpelijke uitleg over wat er zojuist gebeurde. Iedere workshop wordt afgesloten met een quiz, die steeds op een andere manier wordt aangeboden. Buzzers, a-b-c antwoorden, rode/groene cirkel of antwoordbordjes.
Mini Expositie | We maken een kleine expositie en bekijken en bespreken met elkaar de resultaten. Wat vonden jullie leuk/moeilijk/waar had je meer over willen weten?
Afscheid groep 1 | Ze krijgen een appel mee. Wist je dat deze appel ervoor gezorgd heeft dat we zwaartekracht kunnen begrijpen? Valt er eigenlijk wel eens iets omhoog? Nee. Ik leg kort en begrijpelijk wat uit over Isaac Newton en het concept van krachten.

Tijdens het wachten tussendoor:Braintrainer(Mathematics) | Ieder tafelblok krijgt een raadsel, waarbij de kinderen d.m.v. samenwerking op zoek moeten gaan naar het antwoord/de oplossing. Na 8 minuten worden de raadsels doorgeschoven naar de volgende tafel. Ik wissel de boekjes van tafel, de kinderen mogen blijven zitten. Geluid is fluister, want je wilt niet al het antwoord verraden voor de buren. Aan het eind is er een winnend team. Goed samengewerkt!

Workshop 2 (voorbeeld)
ander onderwerp
 


Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten voor

Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren