Gemeente
Amsterdam

Centrum Begroot

Dit plan is geselecteerd

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit plan is geselecteerd

Tegels eruit, groen erin!

Door: Ralph Stuyver
14 april 2019
Centrum Begroot   |   10 juli 2019 14:00

Op Centrum Begroot zijn veel verschillende, leuke plannen ingediend. Alle haalbare plannen, de plannen die bijdragen aan een verbinding tussen buurtbewoners of de leefbaarheid van de buurt verbeteren, zijn voorgelegd aan de stadsdeelcommissie. Omdat de stadsdeelcommissie het aantal haalbare plannen te overzien vindt en de keuze aan de bewoners wil laten, gaan alle 53 haalbare plannen door naar de stemfase. De plannen die doorgaan naar de stemfase zijn met een éénmalige bijdrage van maximaal € 200.000 te realiseren binnen de termijn van 1 jaar.

Amsterdamse (binnen)tuinen verstenen in rap tempo. Dat is slecht voor het milieu en zorgt voor water- en hitte overlast. Tegels eruit, groen erin! lost dit op.

De Amsterdamse (binnen)tuinen verstenen in hoog tempo. Het grootste gedeelte van de Amsterdamse tuinen is privé eigendom. Om beter voorbereid te zijn op de klimaatverandering en om het leefklimaat in onze stenige stad aangenaam te houden wordt iedere tuineigenaar uitgedaagd een steentje bij te dragen. Of eigenlijk: een steentje weg te halen en door groen te vervangen.

Tegels eruit, groen erin! wil in het Centrum:
  • Gratis tegels afvoeren (max. 4 bigbags per huis)
  • Gratis poot-aarde leveren (max. 4 bigbags per huis)
  • Gratis bomen leveren (en groeiplaatsverbetering)
  • Gratis informatie avonden organiseren (klimaatbestendige en biodiverse tuin)
  • Gratis tuinontwerp hulp leveren (bepaal zelf hoe jouw tuin eruit gaat zien)
  • Gratis tuin realisatie hulp leveren (vrijwilligers en netwerken)

Afgelopen jaar heeft Tegels eruit, groen erin! al veel ervaring opgedaan in West. Samen met o.a. Amsterdam Rainproof. We hebben duizenden tegels weggehaald en diverse tuinen vergroend. We willen deze kennis en hulp nu ook voor Centrum gaan inzetten. Dat is broodnodig voor een groenere en gezondere stad.

Argumenten

Argumenten voor

Cilia Prenen | 14 april 2019 20:43

Al dat steen in tuinen zorgt voor soms ondraaglijke hitte in de zomer. En veel lawaai! Want geluid ketst tegen steen en wordt zo versterkt. Terwijl groen, en vooral groene hagen geluid filteren. Het vergroenen is dus niet alleen maar goed voor bijen, vlinders, vogels etc, maar ook voor de menselijke bewoners. Want het wordt veel aangenamer om in zo'n tuin te verblijven.

daniel goedbloed | 14 april 2019 21:43

Groene binnentuinen zijn de oases van rust voor de aanwonenden. Ze houden water vast, zorgen voor verkoeling in de zomer, dempen het geluid, zuiveren de lucht en zijn kleine natuur postzegels in de stad voor dieren.
Noodzakelijk voor een gezonde stad!

Rian Verpalen | 15 april 2019 08:56

Afwatering, minder hittestress en groen midden in de stad. Hoe mooi is dat!

Vinny Vroegop | 14 april 2019 14:35

Ik ben voor omdat veel groen in de stad niet alleen goed is voor de het vele water, maar tevens ook voor de insecten vlinders en vogels.
Hopelijk komt het ook bij ons in Oost.

Ruben Harry | 14 april 2019 15:53

Beter voor de afwatering, en de luchtkwaliteit!

Annemarie Van de Vusse | 15 mei 2019 15:04

Ik ben voor, want meer groen is nodig tegen de klimaatverandering.

J. Houten | 18 mei 2019 14:24

Groen, groener, groenst! Bewoners op aarde, oh ja, ook de mens varen er wel bij.

Aura Scaringi | 18 mei 2019 15:16

Iedereen wordt blij van een groene omgeving. Mensen, vogels, insecten, kleine beestjes. Neem een kaal plein met wat bankjes, zet daar wat bomen en planten en het zal mensen aantrekken. Een groene tuin is voor jezelf en je omgeving fijn. Fijnstof is een verborgen killer in de stad, en groen helpt de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarnaast is het met al die overstromingen omdat het voor betere afwatering zorgt. Je tuin is ook nog eens 5 graden koeler als het warm is! Super project

joris cavelaars | 19 mei 2019 11:13

Goed voor het klimaat in de stad en het brengt de natuur dichtbij.

Justine Kontou | 19 mei 2019 13:21

Ik ben voor want zeker met warmere zomers is het in steden nodig om meer groen te hebben omdat beton en stenen de hitte vasthouden en de temperatuur onnodig verder stijgt + alles meer uitdroogt.

Eva van Dijk | 19 mei 2019 19:16

Er zijn alleen maar argumenten voor! Essentieel om overal zoveel mogelijk groen/ aarde te hebben. Regenwater moet de grond in. De temperatuur moet omlaag, waar meer groen aan bijdraagt. Er zijn zó veel vierkante km waar we een verschil kunnen maken. Tuinen, daken, langs wegen, ..

Alfred van Cleef | 20 mei 2019 00:43

Ik ben voor, omdat groene tuinen beter zijn voor de afwatering, fijnstof absorberen, geluid dempen, dieren en insecten aantrekken, voor verkoeling zorgen, lekker ruiken en rustgevend en inspirerend zijn voor wie er een heeft of er op uitkijkt. Ik pleit voor het invoeren van een tegelbelasting zoals in Duitsland: wie zijn tuin wil betegelen moet daarvoor betalen.

Arnoud Miedema | 20 mei 2019 09:29

Lijkt mij duidelijk. Voor de vogels, insecten, alle andere beestjes en vooral ook jezelf.

Babette Trip | 20 mei 2019 15:28

We hebben meer groen, bloemen, bijen en vogels nodig!

Lisette Aernaudts | 21 mei 2019 18:30

Ik ben voor, maar de gemeente kan zelf ook nog volop tegels vervangen door groen.
Bijv. op Westerdoksdijk.
De ruimte tussen de bomen zou heel mooi gras kunnen zijn i.p.v. stenen.

Kubinka van de Lustgraaf | 22 mei 2019 10:16

Groen is heel belangrijk. Ik hou van mijn tuin en van bomen. Mijn tuin en het tuinhuis lopen vol water wanneer er heftige regenval is, waarschijnlijk oa doordat buren hun tuinen versteend en opgehoogd hebben.
Sinds ik hier ben komen wonen zijn er heel veel bomen gekapt in mijn blok waardoor het er een stuk minder fijn uitziet en geluiden heftiger weerkaatsen.

Loren Joersen | 22 mei 2019 11:51

Er komen teveel tegels, ook slecht voor het aflopen van water.
Slecht voor het milieu.
Ook geluid demping in de binnentuin is beter met meer bomen.

Gillian Walker | 23 mei 2019 15:32

Beter voor waterafvoer; geluidsdempend; verkoelend; moedigt aan om buiten te zijn; maar vooral omdat het goed voor de mens is om groen te zien oftewel draagt bij aan het psychisch welzijn van de mens.

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

Argumenten tegen

Mathilde Mupe | 19 mei 2019 01:18

Eigenlijk ben ik voor, maar die bomen ...Alleen als de boven woningen hun zonlicht behouden.

Ralph Stuyver | 19 mei 2019 10:28

Bomen zijn niet verplicht hoor. En die moeten uiteraard aan de Amsterdamse regels voldoen en passen op de plek. In sommige situaties hebben we geadviseerd om alleen lage bomen/heesters toe te passen. Dus dat komt wel goed. Ook lagere bomen/struiken zijn goed voor vogels, insecten, en mooi om naar te kijken.

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.
Start Info Inspiratie Plannen