Gemeente
Amsterdam

Centrum Begroot

Dit plan is niet haalbaar

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit plan is niet haalbaar

Statiegeld op verpakking meeneem-eten en -drinken

Door: ReindeR Rustema
1 mei 2019
Centrum Begroot   |   10 juli 2019 14:00

Het plan 'Statiegeld heffen op verpakking meeneem-eten en -drinken' is helaas niet haalbaar binnen Centrum Begroot. Alleen de landelijke wetgever kan ondernemers verplichten om statiegeld op een verpakking in rekening te brengen. In het najaar van 2020 zal de staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat een besluit nemen over het invoeren van statiegeld op plastic flessen. Het is voor de gemeente niet mogelijk om bovenop deze ontwikkeling ook zelf nog verdergaande verplichtingen in te stellen.

In plaats van vuilnis van straat halen kunnen we het ook de winkeliers in laten zamelen. De verpakkingen van meeneem-eten en -drinken eerst.

Statiegeld werkt. Consumenten begrijpen het direct en het is erg effectief. 

Begin ermee in het centrum van Amsterdam. Eerst bescheiden, dan stapsgewijs uitbreiden. Dus eerst alleen de winkels die eten en drinken verkopen aan toeristen om op straat te nuttigen. 

Nodig als gemeente de detaillisten in de toeristische sector uit om zelf een statiegeldsysteem te bedenken en uit te voeren voor de plastic flesjes en de blikjes. Bijvoorbeeld door ze op elk product een klein stickertje met te scannen code te laten plakken. 

Als ze zelf niet met een statiegeldsysteem komen dan is meer dwang nodig. Misschien door deelname aan het statiegeldsysteem te verplichten voor vergunning. Of door de reinigingsbelasting substantieel te verhogen voor de vervuilers die hun verantwoordelijkheid niet nemen. 

Argumenten

Argumenten voor

Albertien Pareau Dumont | 2 mei 2019 02:50

Verplicht stellen voor alle ondernemers!

s. laws | 19 mei 2019 13:41

uitstekend plan, ik zou wensen dat het nog veel meer stemmen kreeg! zo dan liefst gelijk ook op soortgelijke meeneem-eten en -drinken produkten uit supermarkten! die slagen al jarenlang successvol erin om landelijk geen statiegeld op en op kleine plastic flesjes en blikjes te moeten betalen. ...

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

Argumenten tegen

Jan Schrijver | 1 mei 2019 17:06

Ik vind het niet ver genoeg gaan. Dwang is voor statiegeld enige oplossing. Verder zouden echt duurzame ondernemers die in Amsterdam als voorhoede willen gelden helemaal geen plastic moeten gebruiken. Plastic is gif en onafbreekbaar, nauwelijks te recyclen.

ReindeR Rustema | 1 mei 2019 17:25

Er zit dwang ingebouwd. Gaat het niet vrijwillig, dan met dwang. Als je begint met dwang, dan krijg je eerst fel verzet met eindeloze rechtszaken en blijkt dat er een juridische ontsnappingmogelijkheid is. Dan heb je he-le-maal niets bereikt, maar wel veel gemeenschapsgeld verspild.

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.
Start Info Inspiratie Plannen