Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Centrum Begroot

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Water voor (zelfbeheer)tuinen.

Door: Saja Remijnse
27 maart 2023
Projectteam | 13 juni 2023, 07:37

JA: Het plan is als haalbaar en uitvoerbaar beoordeeld. Het sluit aan op de klimaatdoelstellingen van de gemeente Amsterdam.

Haalbaarheidsonderzoek naar het op een duurzame manier water geven in droge periodes aan tuinen bijvoorbeeld de tuin op het Windroosplein

Uitzoeken hoe het regenwater van omliggende gebouwen opgeslagen kan worden voor later gebruik in de tuin.
De tuin (sinds 1993) ligt midden op het Windroosplein en wordt aan drie kanten omsloten door parkeerhavens. In droge periodes wordt water gegeven met leidingwater.  Daarvoor wordt de tuinslang via kabelgoten over de straat geleid. 
De tuingroep bestaat uit drie mensen die iedere zaterdag een paar uur de tuin onderhouden. Daarnaast zijn er een vijftal mensen die incidenteel komen helpen en om 11.15 uur is er koffie van onze vaste koffieploeg. 

Het resultaat is een groene beschutte of juist verkoelende oase waar veel mensen even op een van de bankjes komen zitten genieten. 
Het doel van onze aanvraag is om het watergeven duurzamer en eenvoudiger te maken. Duurzamer door in periodes van veel regenwater dit water op te slaan om later te gebruiken en eenvoudiger door een vaste sproeivoorziening zonder gesjouw met tuinslangen en kabelgoten.

Op een duurzame manier het groen koesteren vinden we belangrijk in onze stedelijke omgeving. Voor al die mensen die genieten van mooie tuinen en niet onbelangrijk ook voor al die mensen die energie steken in het onderhoud van de tuinen. Voor de stad betekent het meer verkoeling in warme tijden en minder regenwater door het riool.

 Als eerste stap zouden we willen laten onderzoeken op welke manier dit haalbaar zou zijn. Op de site Rainproof staan voorbeelden van wateropslag in tanks door de regenpijp af te koppelen en de mogelijkheid de opslag te koppelen aan een sproei-installatie. Bij zelfbeheertuinen in de openbare ruimte zijn meerdere instanties betrokken. De gemeente, eigenaren van de omliggende bebouwing en waternet. 
Vragen die in een onderzoek beantwoord zouden moeten worden zijn o.a.
  1. Hoe loopt de regenwaterafvoer en kan die afgekoppeld worden.
  2. Op welke manier kan welke hoeveelheid regenwater opgeslagen worden.
  3. Wat is nodig om het regenwater te kunnen gebruiken in de tuin.
  4. Wat zijn de kosten voor aanleg?
         


Buurt: Oostelijke Eilanden/Kadijken

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Hilda Fernhout | 4 april 2023 17:00

Want deze tuin, en ook die in de Derde Wittenburgerdwarsstraat, zijn heel waardevol en water is ook voor planten een eerste levensbehoefte

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren