Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Centrum Begroot

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Stads-etiquette voor toeristen

Door: Jessy van Dinther
27 maart 2023
Projectteam | 14 juni 2023, 09:56

NEE: het plan is niet haalbaar. Het plan komt overeen met de gemeentelijke campagne ‘How to Amsterdam’. In deze campagne wordt ook benadrukt hoe een toerist/bezoeker zich geacht wordt te gedragen in Amsterdam. Het leidt tot verwarring als deze twee campagnes naast elkaar lopen, niet dezelfde tips/tricks meegeven en visueel van elkaar verschillen.

Een illustratieve handleiding met tips die ervoor zorgt dat toeristen kunnen inzien hoe het werkt in Amsterdam (volgens de buurtbewoner).

Geef een beschrijving van het plan:
 De afgelopen jaren heeft het toerisme in het centrum van Amsterdam een enorme vlucht genomen. Dit heeft geleid tot een groeiend aantal bezoekers, maar ook tot overlast en irritatie bij bewoners en ondernemers. Om deze problemen aan te pakken, willen wij een project starten om toeristen te helpen zich respectvol te gedragen in het centrum van Amsterdam. Hoe voeden we de toerist een beetje op? Dit project zal worden uitgevoerd in de vorm van een website met illustraties, waarop toeristen kunnen leren hoe ze zich als een ware local kunnen gedragen. 

Doel:
Het doel van dit project is tweeledig. Enerzijds willen wij toeristen bewust maken van het belang van respectvol toerisme en dus het leven van de bewoners. Anderzijds willen we de overlast in het centrum van Amsterdam verminderen door toeristen op te voeden met de stads-etiquette. Dit alles klinkt zo behoorlijk streng en belerend, maar we willen dit uiteraard communiceren op een positieve manier.

Voor wie?:
Het plan is zowel voor bewoner van het centrum als toerist bedoeld. De focus ligt uiteraard op het informeren van de toerist. Hopelijk met als resultaat dat de buurtbewoner daar profijt van heeft. 

Plan van aanpak:
Het project zal worden uitgevoerd door een Amsterdam-based team aan creatieven. Denk aan een schrijver (iemand moet de regels opmaken), vormgevers, website-makers en een illustrator. In samenwerking met lokale bewoners en ondernemers (zij zorgen voor de input). Deze guide zal worden verwerkt in een website met komische illustraties. Verder zullen wij bij bewoners en ondernemers posters en stickers uitdelen zodat zij dat eventueel in hun ramen of winkels kunnen hangen. De thema’s zullen divers zijn. Kroeg-etiquette, openbaar vervoer regels, de stad schoonhouden, etc. Naast de handleiding zal er ook een (online) campagne worden ontwikkeld. Hierbij kan worden gedacht aan social media campagnes, advertenties in toeristische gidsen en posters op strategische (vrij plak) locaties.
Buurt: Grachtengordel

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Sylvia van Dinther | 27 maart 2023 17:21

Alles voor deze prachtige hoofdstad en fijne plek om naar toe te kunnen gaan

Reageren


Myriam Corzilius | 29 maart 2023 09:54

Ik ben voor, ook graag regels voor gebruik van de openbare ruimte en mobiliteit van voetgangers, fietsen willen toevoegen .Toeristen zwalken over straat en grachten en lopen over fietspaden, Geef aan dat toetisten op de stoep dienente lopen en uitkijken bij oversteken ook als de straat .gracht rustig lijkt. Bij drukke autoroutes lopen toeristen op de stoep. Maar aan grachten en fietsstraten zijn toeristen niet aangewend en dus lopen ze kriskras over straat .Dat is irritant en zeer onveilig.

Reageren


Levi Verspeek | 28 maart 2023 10:30

De stad kan wel wat liefde voor en door toeristen gebruiken!

Reageren


Dirk Verweij | 28 maart 2023 10:39

Ik vind dit een sympathiek en creatief project wat kan zorgen voor een betere relatie tussen toerist en de bewoner van het centrum! Origineel om dit te doen met positieve en humoristische illustraties ipv de belerende wijzende vinger. Ik ben voor!

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Sylvia van Dinther | 27 maart 2023 17:22

Waarom tegen als de plannen de stad alleen maar beter maken

Reageren


Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren