Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Centrum Begroot

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

debattenserie over massatoerisme in de binnenstad

Door: Sam Nemeth
27 maart 2023
Projectteam | 14 juni 2023, 09:56

JA: het plan is als haalbaar en uitvoerbaar beoordeeld. En draagt bij aan de betrokkenheid van bewoners en ondernemers bij de stad en het meedenken over een gezonde bezoekerseconomie en de uitwerking daarvan op de stad.

Een serie avonden waarin door verschillende belanghebbenden gepraat wordt over de invloed van het massatoerisme in Amsterdam.

Debatavonden massatoerisme Jordaan

Introductie
Veel bewoners van de Jordaan ervaren overlast door het oprukkende massatoerisme. De klachten gaan over soms praktische ergernissen als geluidsoverlast maar ook meer fundamentele problemen zoals het verdwijnen van het sociale netwerk dat bewoners van een stad verbindt. Daarmee staat de Jordaan niet alleen: veel buurten in Amsterdam ervaren dat de druk van het toerisme ingrijpt in hun leven en woongenot. 

De verschillende platformen in de stad die zich inmiddels met dit onderwerp bezighouden zullen deelnemen aan het debat maar ook middenstanders, onderzoekers en beleidsmakers. Iedere buurtgenoot moet kunnen meepraten: jargon en ingewikkelde termen worden vermeden maar dat wil niet zeggen dat het hier niet gaat om een ingewikkeld onderwerp. We realiseren ons dat er vele facetten zijn en dat er bijvoorbeeld ook een flink aantal medebewoners hun brood verdienen in de toeristenindustrie. Het is dan ook niet de bedoeling dat deze reeks een polariserend karakter heeft maar juist mensen samenbrengt om met wederzijds respect tot oplossingen te komen.

Programmering

eerste avond
De overlast: waar gaat het werkelijk om? Wat zijn de echte ergernissen of problemen? Wat is de rol van de gemeente? Hoe staan ondernemers hier tegenover?
 
tweede avond
Wat doet het toerisme met de sociale structuur van de binnenstad? Wat voor uitwerking heeft het wegtrekken van 'gewone' winkels en de stijgende huizenprijzen?

derde avond
De oorzaak: waarom krijgt Amsterdam zo veel toeristen en waarom is er zo veel overlast. Onderzoekers vertellen over het toerisme, beleidsmakers leggen uit wat 'de knoppen' zijn waaraan gedraaid kan worden.   

vierde avond
De finale: wat gaat de Amsterdamse binnenstad doen aan de gevolgen van het toerisme?

De bezoekers krijgen de gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in discussie te gaan, vanzelfsprekend met inachtneming van alle geschreven en ongeschreven regels van wederzijds respect. Aanvraag namens www.stichtingkatrijn.nl
Buurt: Jordaan Noord

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Liesbeth Sevenhuijsen | 7 april 2023 15:11

Er moet wat gebeuren om het toerisme in te perken.

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren