Spring naar inhoud
U kunt dit plan nu liken en reageren

Stemmen

laden...
0
0
0
0
0
0

Status

Like dit plan om te laten zien dat u dit belangrijk vindt voor uw buurt!

Jongeren maken documentaires over hun buurtleven

Door: Kim van Haaster
27 maart 2023

Jongeren maken documentaires over hun leven in de Nieuwmarkt buurt. Na afloop houden we een feestelijke première voor de buurtbewoners.

Wat is het plan?
Kim van Haaster is buurtbewoner en initiatiefnemer van Stichting Kabaalmakers. Kabaalmakers maakt documentaires voor de jeugd samen met de jeugd. Ze gaat samen met jongeren documentaires maken over hun leven in de Nieuwmarktbuurt vanuit hun eigen perspectief. De jongeren kiezen zelf een onderwerp dat voor hun belangrijk is. Ze werken gedurende 12 workshops samen in groepjes, en er kunnen meerdere films worden gemaakt. De films kijken we aan het einde van de workshop reeks tijdens een feestelijke première in de Boomspijker.

Wat wilt u met uw plan bereiken/wat is het resultaat?
We geven jongeren een uitdaging om samen een groot project te volbrengen. Bovendien zoeken we de verbinding tussen buurtbewoners op samen met de jongeren. Kabaalmakers biedt de jongeren een podium voor hun verhaal. We geven jongeren de ruimte om hun stem te laten horen en we nodigen iedereen uit om naar hen te luisteren. Zo bouwen we aan zelfvertrouwen van de jongeren en verbinding met de mensen in hun buurt.

De films kunnen naderhand ook online bekeken worden en we onderzoeken of ze kunnen worden uitgezonden op Salto en openresearch.nl, een kennisplatform van de gemeente.

Voor wie is uw plan bedoeld?
Voor wie jongeren van 12 - 18 jaar die woonachtig zijn in de Nieuwmarktbuurt. Het is een mogelijkheid voor hen om te leren hoe je een documentaire maakt (scenario schrijven, filmen, editten etc.) en om gezamenlijk iets moois te maken en te vertonen aan een groter publiek. 
We geven hen de kans om bepaalde skills te leren en hun talenten te ontdekken en benutten. Daarnaast wakkeren we een nieuwsgierigheid aan over de buurt, de mensen die er wonen en de dingen die er spelen. We nodigen alle buurtbewoners uit om naar de filmvertoning te komen kijken. Daarmee is het plan ook interessant voor alle buurtbewoners. 

We zullen lokale initiatieven als de buurtkrant en het buurthuis benaderen om jongeren, vrijwilligers en geïnteresseerden te werven, en het nieuws over de première te verspreiden.
Buurt: Lastage/Nieuwmarkt

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Natasja Hoekstra | 27 maart 2023 10:02

Ik ben voor want ik vind het een heel mooi initiatief om te bouwen aan het zelfvertrouwen van jongeren en tegelijkertijd de verbinding met de mensen in hun buurt te bevorderen. Bovendien is het heel leerzaam voor de jongeren om een documentaire te maken en wat er allemaal bij komt kijken. Ook het idee om gezamenlijk iets moois te maken spreekt me heel erg aan! Een hele mooie ervaring voor de jongeren waar ze met veel trots en plezier op terug zullen kijken.

Reageren


Saskia Van Dorp | 27 maart 2023 10:02

Leuk om jongeren vaardigheden om te filmen aan te leren en m eet over onze buurt te weten.

Reageren


Saskia Van Dorp | 27 maart 2023 10:03

Leuk pm jongeren vaardigheden aan te leren om film te maken en hun kennis en gevoel over de buurt te weten

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren