Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Centrum Begroot

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

26 stolpersteinen Nwe Achtergracht 148 - 156

Door: Jenneke Lokhoff
26 maart 2023
Projectteam | 14 jun. 2023, 09:56

JA: Het plan is als haalbaar en uitvoerbaar beoordeeld. Als stad ondersteunen we het Europese project van de plaatsing van Stolpersteine, zo ook dit buurtinitiatief.

26 stolpersteinen voor tijdens WOII vermoorde buurtbewoners op de niet langer bestaande huisnummers 148 - 156 op de Nieuwe Achtergracht.

Het plan
Het plaatsen van 26 stolpersteinen en daarmee een alledaagse zichtbare herinnering creëren in de openbare ruimte voor 26 voormalige buurtbewoners die zijn vervolgd en vermoord in de Tweede Wereldoorlog.

Dit voorstel gaat specifiek om de bewoners van de als gevolg van de oorlog niet meer bestaande huisnummers 148 - 156 (even zijde). Dit is op het stuk Nieuwe Achtergracht aan beide zijden van de Roeterstraat, maar voornamelijk het stuk zijde UvA campus.

Doelstelling
Context
Uit de Plantage Weesperbuurt zijn gedurende de Tweede Wereldoorlog duizenden buurtbewoners gedeporteerd en vermoord. Op de Nieuwe Achtergracht alleen al gaat het om vrijwel alle ruim 600 bewoners. De bewoners van het verzorgingstehuis De Joodsche Invalide niet meegerekend.

Dagelijks passeren vele mensen de Nieuwe Achtergracht, waaronder vele studenten van de UvA. Behalve het Weesperplein monument en het plakkaat op de GGD, verwijst weinig naar deze geschiedenis. Op de Nieuwe Achtergracht liggen in totaal slechts 8 stolpersteinen.

Specifieke doel
- Herinnering aan deze personen op de plek waar zij woonden; 
- Visuele referentie aan de voormalige huizen en behuizing;
- Uiting van verbondenheid van huidige bewoners met voormalige bewoners;
- Een referentie aan de geschiedenis voor de vele dagelijkse passanten.

In de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog wordt de laatste jaren het belang van specifieke herinneringen benadrukt. Stolpersteinen dragen hieraan bij omdat het een referentie aan een specifieke geschiedenis is. De zichtbaarheid en betekenis wordt vergroot omdat het een nationaal en Europees bekend initiatief is.


Buurt: Weesperbuurt/Plantage

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
d slebders | 26 maart 2023 15:20

Omdat herinneren van die periode helpt om te voor komen dat deze afschuwelijke geschiedenis zich kan herhalen.
Door te tastbaar te herdenken komt herinneren dieper in ziel van de mens.
Ipv vertrappen er bij stilstaan.letterlijk en Figuurlijk

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
pieter poes | 27 maart 2023 14:46

Stolpersteine zijn heel belangrijk. Door de stenen, de meerst individuele en aangrijpende individuele monumentjes. Ook belangrijk omdat mensen nu, zelf, samen, zorgen dat ze er komen. Het is niet aan de overheid om het plaatsen van stenen te bekostigen. Overal in Nederland en zeker overal in Amsterdam zorgen families, straten, buurtjes, in een gemeenschappelijk traject dat stenen gelegd worden. Zelf. Het is oneigenlijk om hier publiek geld voor aan te vragen.

Reageren


Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren