Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Centrum Begroot

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

51 Stolpersteinen Nwe Achtergracht 57-59 en 75-79

Door: Jenneke Lokhoff
26 maart 2023
Projectteam | 14 juni 2023, 09:55

JA: Het plan is als haalbaar en uitvoerbaar beoordeeld. Als stad ondersteunen we het Europese project van de plaatsing van Stolpersteine, zo ook dit buurtinitiatief.

51 stolpersteinen voor tijdens WOII vermoorde buurtbewoners op de niet langer bestaande huisnummers 57-59 en 75-79 op de Nieuwe Achtergracht

Het plan
Het plaatsen van 51 stolpersteinen en daarmee een alledaagse zichtbare herinnering creëren in de openbare ruimte voor 51 voormalige buurtbewoners die zijn vervolgd en vermoord in de Tweede Wereldoorlog.

Dit voorstel gaat specifiek om de bewoners van de als gevolg van de oorlog niet meer bestaande huisnummers 57 en 59, en 75-79. Dit is op het stuk Nieuwe Achtergracht tussen de Weesperstraat en Lepelkruisstraat.

Doelstelling
Context
Uit de Plantage Weesperbuurt zijn gedurende de Tweede Wereldoorlog duizenden buurtbewoners gedeporteerd en vermoord. Op de Nieuwe Achtergracht alleen al gaat het om vrijwel alle ruim 600 bewoners. De bewoners van het verzorgingstehuis De Joodsche Invalide niet meegerekend.

Dagelijks passeren vele mensen de Nieuwe Achtergracht, waaronder vele studenten van de UvA. Behalve het Weesperplein monument en het plakkaat op de GGD, verwijst weinig naar deze geschiedenis. Op de Nieuwe Achtergracht liggen in totaal slechts 8 stolpersteinen.

Specifieke doel
- Herinnering aan zowel het bestaan, als de vervolging van voormalige buurtbewoners;
- Visueel duidelijker herinnering aan de voormalige huizen en behuizing;
- Uiting van verbondenheid van huidige bewoners met voormalige bewoners;
- Een referentie aan de geschiedenis voor de vele dagelijkse passanten.

In de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog wordt de laatste jaren het belang van specifieke herinneringen benadrukt. Stolpersteinen dragen hieraan bij omdat het een referentie aan een specifieke geschiedenis is. De zichtbaarheid en betekenis wordt vergroot omdat het een nationaal en Europees bekend initiatief is.

Voor wie
- Voor voormalige, huidige en toekomstige buurtbewoners; 
- Dagelijkse passanten in de buurt;
- Het collectieve geheugen van alle Amsterdammers. 


Buurt: Weesperbuurt/Plantage

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten voor

Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren