Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Centrum Begroot

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Parkourtuin Lepelpleintje

Door: PJ van Kampen
24 maart 2023
Projectteam | 13 juni 2023, 07:43

JA: Het plan is als haalbaar en uitvoerbaar beoordeeld mits verder uitgewerkt en afgestemd met afdeling Sport en Bos van de gemeente.

Vernieuwing linkerdeel Lepelpleintje: freerunparkje in de vorm van tuin met bloembakken. Ontwerp door freerunners samen met buurtbewoners.

Aanleiding
Het Lepelpleintje is al jaren een internationaal bekende en belangrijke parkour/freerunplek: Johnny Spot, vernoemd naar de muurschildering van Johnny Rotten. Op het plein wordt getraind en er zijn lessen. Verder staan er een aantal speeltoestellen voor kinderen. Maar dit winderige pleintje vraagt ook om meer groen en sfeer voor alle bewoners. 
Met een ‘Parkourtuin’ waar in rondgelopen én in gesprongen kan worden willen we de buurt een fijnere verblijfsplaats geven en tegelijkertijd de freerunhistorie hooghouden; een pleintje waar buurtbewoners langer kunnen verblijven en jongeren kunnen sporten.

Het plan 
Het Lepelpleintje is in slechte staat, ongezellig en kan onguur aanvoelen. Het plein heeft nieuwe energie nodig. Wij freerunners willen het huidige bovenplein, bovenop de parkeergarage van het ingenieursgebouw, aanvullen met een tuin om in te springen. 
Op de linkerhelft van het plein (gezien vanaf Lepelstraat) maken we een tuin van bloemperken ingekaderd in muurtjes van natuurlijke materialen. Al die 'bloembakken' lopen samen als hele tuin steeds hoger op (naar de linkerkant). De ‘tuinopstelling’ wordt aangesloten op de rolstoelhelling die start bij het basketbalveld beneden (zie schets). 
De muurtjes van de parkourtuin geven freerunners uitdagende sprongen waardoor ze langer kunnen trainen. 
 
De ruimte voor de speeltoestellen, basketbal en glijbaan blijft onaangetast. Naast de tuin komt een obstakel waardoor ook skaters het plein meer kunnen gebruiken. Door een skateledge toe te voegen willen we de urban stijl van het Lepelpleintje extra vergroten. 
De parkourtuin wordt dus een speelse plek die uitnodigt om niet alleen van de bloemen en andere begroeiing te genieten op stevig straatmeubilair maar ook te springen en eromheen te skaten. Dit maakt het ook gezelliger voor kinderen op de speeltoestellen. 


Buurt: Weesperbuurt/Plantage

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
marielle dekker | 24 maart 2023 12:50

Het is heel belangrijk dat kinderen buiten kunnen spelen. Freerunnen is helemaal van nu. Het zorgt ervoor dat de jeugd die te oud is voor de glijbaan en de wipkip zich helemaal kunnen uitleven. Buiten waar de zon schijnt, maar waar het ook regent. Veel beter dan binnen hangen bij de tv, spelcomputer of rotzooi schoppen in de buurt. Laat ze lekker uitleven op een goede manier!

Reageren


paige mcfall | 1 mei 2023 17:34

the kids are active and in the moment with their generation. It is a positive atmosphere for all.

Reageren


bert Hubert | 1 mei 2023 17:22

Meer groen is natuurlijk altijd welkom.

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Michiel Edelenbos | 29 april 2023 15:19

Pleintje is al jaren voor kleine kinderen, niks wordt er aan gedaan om het leuk te maken. Freerunners (met name oudere jeugd en 20+) komen er veel en slopen de huidige muurtjes, speeltoestellen. Laat het voor de kinderen uit de buurt met leuke speeltoestellen en geen freerunners die de kinderen weg sturen etc.

Reageren


i ik | 29 april 2023 16:19

Wij zitten er regelmatig en zien de kinderen uit de buurt weer weggaan als er “gesprongen” wordt. De toestellen staan inmiddels los. Ze provoceren en draaien harde muziek. Als je er iets van zegt krijg je een grote mond.Het is zelfs een vaste stek voor een freerunstudio! De trainer staat erbij te blowen!!! Ik hoop toch dat de buurt dit niet goed vindt?!

Reageren


m. klumper | 30 april 2023 11:50

Dit kleine pleintje is geschikt als speelplaatsje voor kleine kinderen uit de buurt. Free-runners en skaters (jongeren 20+) komen NIET uit onze buurt maar uit de hele stad! Bovendien maakt skaten herrie die terugkaatst op de kale muur van het Ingenieursbureau: als een Grieks theater. Jongeren zitten er te zuipen, te schreeuwen, pissen (en poepen!) in de plantenbakken, dealen en blowen, maken ruzie en laten de troep achter!!
Geef de buurt liever groen en een dempende verticale groene muur!

Reageren


RS Schaefer | 30 april 2023 21:05

Hierdoor wordt de ruimte voor een kleine groep geschikt maar voor een veel grotere groep ongeschikt. Tel daarbij op dat er voor de omwonenden veel overlast bij komt kijken, wat het pleintje dus niet eens onbruikbaar maar zelfs onwenselijk om bij te wonen. Er is om de hoek een hele freerunning hal (Mr Visserplein), dus voor de buurt hoeft het ook niet. Maak er gewoon een mooi, groen plein van waar kleine kinderen kunnen spelen en buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten!

Reageren


i ik | 29 april 2023 16:24

Skaten in een pleintje wat ingebouwd is???!!!! Het praten dreunt net als muziek al door!!! Skaten lijkt mij echt een no-go!! Dit is vast bedacht door iemand die niet rond het pleintje woont!!!!

Reageren


Jelle Roorda | 1 mei 2023 06:54

Dit plein grenst direct aan de achterkant van vele woningen. Bewoners slapen vanwege het geluid van de Weesperstraat aan de achterkant. Ik ook. Helaas moet ik in de zomer met de ramen dicht slapen vanwege hangende (blowende) jeugd. Hun (nachtelijke) gesprekken zijn door de akoestiek van het plein letterlijk te horen, de bankjes staan onder mijn balkon. Ik zou willen dat het plein af te sluiten is na 22.00uur en geschikt blijft voor spelende kinderen overdag. Skaten op dit plein is echt een no-go

Reageren


Toon Vreeland | 2 mei 2023 10:56

De buurt heeft behoefte aan groen. Nu al is er zomers veel overlast van hangjongeren niet afkomstig uit de buurt. Dit zal alleen maar erger worden. Geen enkele behoefte aan.
.

Reageren


Annette Fehrmann | 3 mei 2023 08:52

Ik ben absoluut tegen.Dit pleintje wordt heel armoedig door de gemeente onderhouden.Geef je het weg aan de skaters dan krijg je heel veel overlast.Het wordt ramen dicht en balkondeuren dichthouden. Het pleintje werkt als een speakerbox voor de omliggende huizen.Geef het pleintje meer aanzien b.v met de buurt zelf.Jonge kinderen spelen ouderen lezen een boek of breien een trui.Maak er een plek van waar mensen even kunnen bijkomen met of zonder kinderen van de drukte .

Reageren


Guillermo Boyle | 1 mei 2023 11:14

The little park is indeed in poor state and needs to be fully redone according to me. But it needs to remain for little kids of the neighborhood. So would be great to think of a plan where we would remove all the existing facilities (including the basketball field) and create a green park with plants and trees (no more concrete on the floor) with a nice playground for young kids in the middle (for example in wooden structure).

Reageren


Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren