Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Centrum Begroot

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

De Hinkelbaan, een kunstroute op de stoep!

Door: Winnie van Broekhoven
24 maart 2023
Projectteam | 14 jun. 2023, 09:56

NEE: het plan is niet haalbaar. Het plaatsen van een dergelijke hinkelbaan brengt structurele onderhoudskosten met zich mee. Er zal over de tekeningen gelopen worden, waardoor de kans op vervuiling en slijtage groot is. Ook in het geval het Stadcuratorium de hinkelbaan als kunst zou bestempelen en akkoord geeft tot plaatsing, moet er 5 jaar onderhoudsgeld voor de Kunstwacht gefinancierd worden. Deze onderhoudsgelden zijn niet voorzien binnen Centrum Begroot.

Hinkelbaan als kunstobject van 30 meter. Ontworpen met tekeningen van leerlingen Boekmanschool en bewoners uit het Dr. Sarphatihuis.

Het plan:

De Hinkelbaan

De stoep, er wordt niet vaak stil gestaan bij een stoep terwijl men er zo veelvuldig gebruik van maakt. Van jongs af aan is de stoep een plek voor ontmoetingen, voor buiten spelen, bijpraten met de buurvrouw, contact met toevallige voorbijgangers, even een ommetje. De stoep is zeker in een stedelijke omgeving onderdeel van de dagelijkse beleving. 

Een kunstwerk in de openbare ruimte.
Wij gaan een hinkelbaan maken van 30 meter lang,  gemaakt dóór jong en oud  vóór jong en oud. De Hinkelbaan bevat 75 tegels. De plek waar deze komt te liggen is in de Roeterstraat tussen de school en de zorginstelling. Zo benadrukt de plek ook de symbolische verbinding tussen jong en oud.

Spelelementen
Er komen 15 tegels met cijfers die de tafel van 5 volgen. Dit geeft het kunstwerk goed het karakter en beeld van een hinkelbaan. Daarnaast daagt het uit om de cijfers te tellen, de tegels te tellen of de tafel van 5 te herkennen. 

De andere 65 tekeningen worden met de gemaakte tekeningen ontworpen. Waarvan sommige tekeningen twee keer terugkomen, een keer in zijn originele opzet, zwart op wit, en een keer als negatief, wit op zwart. Dit versterkt elkaar en geeft een prachtig beeld in het gehele kunstwerk. De beide varianten per tekening komen niet naast/bij elkaar te liggen. Zo ontstaat er een speels element waarin de toeschouwer dezelfde beelden kan herkennen in wit/zwart en zwart/wit.

Wat willen we ermee bereiken?
Kunst op een toegankelijke en functionele manier aanbieden aan de buurt.

Een plek die een glimlach teweegbrengt en ook uitdaagt tot gesprek, spel en je aan het denken zet.

Voor wie is het plan bedoelt?
Tekenworkshops voor leerlingen en bewoners van de Boekmanschool en het Dr. Sarphatihuis.

Het uiteindelijke kunstobject is zichtbaar voor iedereen. 


 
Dit plan is een samenwerking tussen zorginstelling het Dr. Sarphatihuis (Amsta) en de Boekmanschool onder begeleiding van www.iedermensiseenkunstenaar.nlBuurt: Weesperbuurt/Plantage

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Betty Hurks | 24 maart 2023 16:52

Leuk project voor jong en oud!

Reageren


Jacinta Heijmans | 25 maart 2023 07:30

Prachtige verbinding tussen jong en oud!

Reageren


Els Velthuijsen | 26 maart 2023 21:18

Leuk, leerzaam, mooie connectie met de buurt

Reageren


Eva Gans | 27 maart 2023 03:47

Mooi om kunst uit het verpleeghuis en kunst uit de school op spelenderwijs aan het voorbijgaande publiek te laten zien in de openbare ruimte op de stoep! Het verbindt op verschillende manieren!!

Reageren


geer Van rijn | 29 maart 2023 06:33

Mooi project voor de buurtbewoners. Jong en oud!!

Reageren


Monique Cremers | 12 mei 2023 06:21

Het kunstwerk bezorgt plezier en verbinding, op vele manieren. Tijdens het maken, tijdens het kijken en tijdens het er langs lopen of rijden!

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren