Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Centrum Begroot

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Woningen op de Wallen: Onderzoek & Tentoonstelling

Door: René Boer
23 maart 2023
Projectteam | 14 juni 2023, 09:56

JA: Het plan is als haalbaar en uitvoerbaar beoordeeld. Een onderzoek en een tentoonstelling zijn haalbaar. Of er uiteindelijk daadwerkelijk woningen gerealiseerd worden is geen onderdeel van dit plan.

Het onderzoeken, verbeelden en tentoonstellen van de mogelijkheid om 50 betaalbare woningen toe te voegen in de ‘gaten’ van het Wallengebied

Er is een groot tekort aan betaalbare woningen in Amsterdam, met name in de binnenstad. Op de Wallen staat tegelijkertijd door het toenemende massatoerisme de woonfunctie van de buurt onder druk. Door meer betaalbare woningen op de Wallen te realiseren maken ook Amsterdammers met een kleine beurs weer kans op een woning in de buurt. Daarnaast kan zo het Amsterdamse karakter van de buurt behouden blijven.

Hoewel bijna de hele binnenstad is volgebouwd zijn er op de Wallen veel ‘gaten’ waar deze woningen gerealiseerd zouden kunnen worden. Dit zijn veelal percelen waar maar één laag op gebouwd is en waar makkelijk drie of vier kleine, betaalbare woningen kunnen worden toegevoegd. In totaal is er ruimte voor wel 50 extra woningen in het Wallengebied.

Het plan is om 1) de mogelijke locaties te onderzoeken 2) een zevental Amsterdamse architecten te vragen voor één locatie naar keuze een ontwerpvoorstel te maken 3) de voorstellen te presenteren aan buurtbewoners door middel van een tentoonstelling in de buurt en 4) met de buurt, eigenaren en de politiek gesprekken te organiseren over de manier waarop de woningen daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden.

Het plan wordt uitgevoerd door het collectief ‘Loom’, dat bestaat uit een groep mensen die al vele jaren wonen en werken in de buurt en veel kennis hebben over architectuur en erfgoed, en over Amsterdam en de Wallen. Loom hoopt met dit plan een bijdrage te leveren aan het gesprek over de leefbaarheid van de buurt, en ontwerpkracht te mobiliseren om de buurt mee de toekomst in te nemen.
Buurt: Burgwallen-Oude Zijde

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Liesbeth Sevenhuijsen | 7 april 2023 15:22

De Wallen geleidelijk weer leefbaar maken voor Amsterdammers

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren