Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Centrum Begroot 2021

Dit plan is niet haalbaar

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit plan is niet haalbaar. Je kunt hier niet op stemmen.

Elandsgracht groener, socialer!

Door: Alasdair Tyrrell
26 april 2021
Centrum Begroot | 23 jun. 2021, 14:12

Het plan is als niet haalbaar beoordeeld. De herinrichting van de Elandsgracht is een aantal jaar geleden voltooid. Dit was een intensief proces (referendum, participatie) met veel verschillende meningen, ook over de middenberm. Een Jeu De Boulebaan is in dit gebied niet gewenst vanwege de drukte, maar ook met het oog op de kabels en leidingen onder de grond en de stroken van het ontwerp het levenslied boven de grond niet mogelijk. Er zitten structurele beheerkosten aan zowel een jeu de boules baan als nieuwe sporttoestellen. Omdat het hier gaat om nieuwe apparaten (areaaluitbreiding) kunnen die structurele kosten niet meegenomen worden uit het budget van Centrum Begroot. Dit is slechts een incidenteel budget. Er is al veel groen aangelegd in de middenberm. Er is zeer beperkte ruimte voor de aanleg van nog meer groen. Voorgesteld wordt om eventueel bestaand groen in zelfbeheer te nemen.

Dit plan maakt de Elandsgracht (nog) groener, socialer met meer beplanting bij de speeltuin, een jeu de boulebaan en een sportvoorziening.

Het middenstuk van de Elandsgracht is heel erg verbeterd maar nog steeds erg grijs, terwijl het zoveel potentie heeft om een groene ontmoetingsplek voor de buurt. Daarom hebben we het volgende voorstel met iets voor iedereen:

1. Het aanleggen van groene stroken rondom de speeltuin.

  • Denk aan bloemen, kruiden, misschien zelfs groenten en ruimte voor educatieve projecten, zoals een wormenhotel (waar bewoners ook GFT-afval kwijt kunnen). 
  • Na de aanleg is het doel deze tuin te laten onderhouden door vrijwilligers uit de buurt. Zo is deze vergroening niet alleen goed voor het milieu (denk aan regenwater, bijen, luchtkwaliteit), maar brengt het mensen uit de buurt ook samen. 

2. Het plaatsen van een jeu de boulebaan in de buurt van het Claverhuis. 

  • In het ideale scenario zouden de twee roestkleurige stroken van het Ontwerp Levenslied kunnen worden verplaatst/verwisseld naar met de buitenste stroken zodat in het midden ruimte is voor een jeu de boulebaan. 
  • Op andere plekken in de stad (zoals het Amstelveldje) kun je zien hoe dit een mogelijkheid biedt voor jong en oud, bekende en onbekende vrienden om elkaar te treffen.  
  • Het Claverhuis zou een geschikt adres zijn om jeu de bouleballen tegen een borgbedrag te kunnen lenen. 

3. Het aanbrengen van een fitnessvoorziening ter hoogte van het Melrosehotel. 

  • Een fitnessvoorziening draagt bij aan een gezonde en actieve levensstijl en het welzijn van mensen in de buurt. 
  • Op dit moment zou je naar het Westerpark of het Saphatipark moeten gaan voor een fitnessvoorziening in de open lucht terwijl hier ruimte er is!Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
James Brook | 26 april 2021 13:20

De Elandsgracht is veel mooier dan voorheen, maar functioneert nog steeds niet goed als ruimte voor de buurtbewoners. Dit voorstel zou daar verandering in brengen en mensen direct betrekken bij het behalen van belangrijke duurzaamheidsdoelen

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren