Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Centrum Begroot 2021

Dit plan is geselecteerd voor de stemfase

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit plan is geselecteerd voor de stemfase.

30 groene parkjes in Centrum erbij!

Door: Rita verpalen
25 april 2021
Centrum Begroot | 23 jun. 2021, 14:12

Het plan is als haalbaar beoordeeld, het draagt bij aan een groene stad en aan de waterberging.

Groene opsteker voor iedere centrumbewoner! 30 stadsparkjes erbij op de meest zichtbare plekken van het Centrum: WOONBOOTDAKEN!

Meer groen voor uw neus? De makkelijkste en voor iedereen meest zichtbare manier om extra groen te scheppen in het centrum is op de daken van woonboten! Dankzij uw steun kwamen er in 1e editie van Centrum Begroot van Achtergracht tot Zeeburgerpad tien groene woonbootdaken bij en in de 2e editie twintig. In deze 3e editie gaan we met uw stem voor dertig nieuwe schitterende stadsparkjes!
 
Een groen woonbootdak is een extra boom: het geeft u als buur of voorbijganger een veel prettiger uitzicht, vermindert de hittestress, filtert op neushoogte fijnstof en CO2 af en stimuleert de biodiversiteit. Binnen in de boot dempt het groendak omgevingsgeluid en verlaagt het energieverbruik. Dankzij nieuwe ontwikkelingen zijn bloemen- en kruidendaken ook steeds meer mogelijk.
 
De eerste 30 boten die aanleggen krijgen gegarandeerd een startpremie voor maximaal de helft van de aanlegkosten, plus gratis begeleiding van Grachten van Smaragd. 
 
Elk groendak is meegenomen, maar op woonboten helemaal! Centrum krijgt meer groen zonder dat ten koste gaat van enige andere ruimtevraag: de daken liggen er al en zijn nergens anders voor te gebruiken. Daarnaast het is ‘gratis’ openbaar groen, omdat bewoners het zelf onderhouden. Bovendien, omdat ze zo prachtig in het zicht liggen zijn ze de perfecte inspiratiebron voor de buurt om ook verder te gaan vergroenen!
 
Burgerinitiatief Grachten van Smaragd nodigt sinds 2015 boot voor boot waterbewoners uit van hun dak een tuin te maken. Ons doel is alle woonboten een groendak, als cadeau voor Amsterdam in 2025, als de stad 750 jaar bestaat. Inmiddels hebben ruim 160 Amsterdamse woonboten een groendak.

https://www.grachtenvansmaragd.nl/

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Karin Klooster | 27 april 2021 10:54

Hoe meer groen in de stad hoe beter!

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren