Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Centrum Begroot 2021

Dit plan is niet haalbaar

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit plan is niet haalbaar. Je kunt hier niet op stemmen.

In Memori Plant

Door: Eline van der Laag
23 april 2021
Centrum Begroot | 23 jun. 2021, 14:12

Het plan is als niet uitvoerbaar beoordeeld omdat het niet past in de richtlijnen voor het aanbrengen van gedenktekens in de openbare ruimte. (Permanente) gedenktekens zijn mogelijk, maar dit wordt niet gestandaardiseerd omdat nabestaande graag zelf een eigen draai willen geven aan hoe zij iemand herdenken. Er is in de richtlijn ruimte gegeven aan nabestaande om een persoonlijke gedenksteen te realiseren. Maar dit mag geen obstakel vormen in de openbare ruimte zoals dat het geval is bij de voorgestelde zuil. Er zijn mogelijkheden om een gedenkteken te plaatsen in de verharding zoals het trottoir, op een gebouwd element zoals een muurtje of brughek of op straatmeubilair zoals een bankje, zolang hier geen cultuurhistorische of monumentale waarde aan verbonden is.

Na een noodlottig ongeluk: een standaard zuil, waarin men snijbloemen, een vaste plant, kaarsjes en foto's in kan plaatsen.

Er is Amsterdammer dood gegaan.
 
Op een triest moment, ergens op een plek in Amsterdam, kan het voorkomen dat iemand overlijdt. Die plek, waar het grote ongeluk gebeurde, komen mensen samen om het verdriet te delen. Vaak laat men bloemen, kaarsen of wat knuffels achter. Soms staat, er al jaren, elke dag een kaarsje. 
 
Maar na verloop van dagen/weken zie ik meestal een omgevallen zwarte plastic emmer met een verlepte bos bloemen, een verwaterd A-4tje met een foto en tekst, over diegene die enorm gemist wordt, nauwelijks leesbaar. Verschrikkelijk.
 
Daarom vroeg ik mij af of het niet mogelijk is dat de gemeente Amsterdam, vlak na het ongeluk en als de eerste bloemenzee zijn houdbaarheid heeft bereikt, een mooie bloemen/planten zuil neerzet. Een bloembak/monument voor de gemiste. Een zuil, van gegoten beton, met verschillende niveaus waarin snijbloemen, vaste bloemen, een paar kaarsjes en een waterdicht bord aan vast zit, waarin men briefjes of foto’s in kan schuiven. 
 
-         Een zuil die aan een paal vast gemaakt kan worden, zodat het niet omgeduwd kan worden of door de wind om kan vallen. 
-         Een zuil die niet te hoog is, zodat het niet het zicht ontneemt voor het verkeer. 
-         Een zuil die er mooi uit ziet, ook al staat er op den duur niets meer in.
 
Het zou één standaard model zijn die eventueel beschilderd kan worden door de rouwenden. 
 
Misschien dat de gemeente een periode aan de zuil wil verbinden, de zuil mag bijv. 2 jaar op die plaats staan en dan moet deze weggehaald worden. 
 
Er is Amsterdammer dood gegaan. Laten wij deze Amsterdammer(s) in stijl eren.

 ■ Wat is het plan? Een door de gemeente geplaatste bloemen/planten zuil.
 ■ Wat wil je met je plan bereiken? Dat de trieste plekken er niet troosteloos uit zien.
■ Wat is het resultaat? Een mooie gedenksteen/plant/bloemen zuil.
■ Voor wie is je plan bedoeld? Voor alle mensen die iemand verloren hebben in Amsterdam.

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten voor

Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren