Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Centrum Begroot 2021

Dit plan is geselecteerd voor de stemfase

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit plan is geselecteerd voor de stemfase.

Geelvincksteeg wordt Geelvinckplein

Door: Eward Koning
23 april 2021
Centrum Begroot | 23 jun. 2021, 14:12

Het vergroenen van de Geelvincksteeg past binnen de vergroening die de afgelopen jaren tot stand is gekomen in de Reguliersdwarsstraat en stegen. Van belang is de bakken zo te plaatsen dat zij niet het zicht van de camera’s belemmeren en dat er geen schuilplekken en plasplekken ontstaan. De ondernemers nemen het beheer op zich (net als voor het overige groen in de straat)

Door spectaculair te vergroenen met tien bakken met Toscaanse Jasmijn geven we de Geelvincksteeg de allure van een Italiaans piazza.

De belangrijkste verbinding tussen de Bloemenmarkt en de Reguliersdwarsstraat wordt gevormd door de Geelvincksteeg. Vroeger was het ook écht een steeg maar in de 2e wereldoorlog storte er een Engelse straaljager precies hier neer waardoor bij herbouw de steeg de afmetingen van een pleintje kreeg. 

De Geelvincksteeg maakt deel uit van het gebied Secret Village. Eerder werden al het centrale deel van de Reguliersdwarsstraat en de Open Hartsteeg ingrijpend vergroend. Op korte termijn is ook de St. Jorisstraat aan de beurt. 
In de periode 2018-2020 zijn in de Reguliersdwarsstraat daarnaast tal van maatregelen getroffen die de leefbaarheid moesten vergroten. Zo zijn er fraaie tulp fietsenrekken gerealiseerd, is er een inpandige fietsparkeergarage geopend en is het gebied getransformeerd tot voetgangers gebied. 

Het idee is ook de Geelvincksteeg op te fleuren met een tiental fraaie houten bloembakken waarvan het ontwerp inmiddels in Secret Village meer is toegepast. Het gaat daarbij om houten bakken met een metalen opbouw. Deze opbouw wordt aangeplant met Toscaanse jasmijn welke ook in de winter groenblijvend is en past binnen het beplantingsschema van Secret Village. 

Zo wordt wat ooit een oude vieze steeg was jaren later een mooi groen plein met allure. 
Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten voor

Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren