Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Centrum Begroot 2021

Dit plan is niet haalbaar

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit plan is niet haalbaar. Je kunt hier niet op stemmen.

Eerherstel voor Brederopleintje, Nieuwmarkt

Door: L Buisman
11 april 2021
Centrum Begroot | 23 jun. 2021, 14:12

Het plan is als niet uitvoerbaar beoordeeld omdat er op dit moment al een plan ligt voor de herinrichting van dit plein. In dit plan zal autoparkeren worden opgeheven ten bate van fietsparkeren. Ook is een overslagpunt voor goederen over water op deze plek gepland. Zo wordt het pleintje in de toekomst weer gebruikt zoals het historisch ook gebruikt werd: als overslagpunt. Verder wordt in deze conceptplannen gepoogd het pleintje meer onderdeel te laten zijn van het Nieuwmarktplein. Wellicht kan er in overleg met de buurt op termijn ook worden onderzocht of het beeld van Bredero op een meer prominente plek op het plein kan worden geplaatst. Dit is echter niet binnen een jaar te realiseren omdat de huidige plannen eerst in uitvoering moeten worden genomen.

Maak er een mooi pleintje van, geen grote fietsenstalling.
Een fraai uitzicht op en vanaf een historische plek.

Citaat uit de buurt: 
“Mooi van de gemeente dat ze indertijd dat oude vervallen ‘overdekte markt’ gebouw hebben weggehaald om het Bredero beeld daar in de volle glorie neer te kunnen zetten …”
De “volle glorie” nu is nog ver te zoeken. Tijdens de Covid-19 rust werd het beeld wel weer zichtbaar, maar de plek nog steeds niet om aan te zien.

Het beeld is niet zomaar een aardig beeldje, maar een eerbetoon aan de bekende schrijver en buurtgenoot Gerbrand Adriaenszoon Bredero, 1585-1618, en verdient ruimte op deze historische plek, waar zicht hoort te zijn op de Geldersekade. Met aandacht voor de ontwikkelingen vanaf de 16e eeuw, de handel, de scheepvaart, de latere vismarkt, de chinezen. En uiteraard met informatie over het beeld en Bredero zelf, en zijn relatie met de buurt.
 
Wat zouden wij willen zien: 
1.       Afgezien van Centrum Begroot fatsoenlijk onderhoud van het straatmeubilair. Als brugleuningen toegestaan zijn als hangplek voor fietsen, dan dient de gemeente de schade die daardoor ontstaat te herstellen. Zie foto. Je zet geen kunstenaar aan het werk om de boel vervolgens zo te laten verslonzen.
2.       Maak er, net als aan de zuidkant van de Nieuwmarkt, weer een pleintje van voor bewoners en bezoekers van de buurt.
3.       Hef op termijn de parkeerplekken op. We begrijpen dat dat niet op stel en sprong gaat, dus nu eerst gedeeltelijk. 
4.       Zet het beeld met sokkel op een verhoging met enkele traptreden (en aan één kant een hellingbaan voor fysiek beperkten). Het beeld wordt zichtbaar van alle kanten, en op de traptreden kunnen mensen zitten, met uitzicht op Nieuwmarkt en Waag, eventueel over het water van de Geldersekade.
5.       Alle informatie via een eigentijds informatiesysteem, zodat bezoekers via hun smartphone in woord en beeld kennis kunnen nemen van alles over Bredero en de historische plek. Dus geen informatieborden die de zichtlijnen verstoren en al snel lichthinder veroorzaken.
Lees meer ...Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Hanna Roosendaal | 12 april 2021 13:48

Ik en voor want ik erger al vele jaren aan die rommelige parkeerplaats waar vroeger een mooi gebouwtje heeft gestaan (ver voor mijn tijd weliswaar) het is juist een mooie plek om de Geldersekade (tot Schreiertoren) en andersom de Waag te bewonderen. Ook het beeld moet meer in het midden staan met wat bankjes er om heen.

Reageren
L Buisman | 14 april 2021 14:41

Bankjes staan ook in het plan, klik onderaan de tekst op Lees meer ...Greet van der Krieke | 14 april 2021 16:32

Ik ben zonder meer hartstikke voor! Wel met in het achterhoofd de zorg om dat kleine stukje, dat het dan
maar ' schoon en heel' moge blijven.

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren