Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Centrum Begroot 2021

Dit plan is geselecteerd voor de stemfase

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit plan is geselecteerd voor de stemfase.

De Bootstraat als groene parel op Wittenburg

Door: E Lieverst
2 april 2021
Centrum Begroot | 23 jun. 2021, 14:12

Het plan is gedeeltelijk als haalbaar beoordeeld. Het plan levert een bijdrage aan de vergroening en sociale cohesie op de Oostelijke Eilanden vergroot. De aanvrager is op de hoogte dat een aantal onderdelen uit het plan, waaronder de vergroening van boomspiegels niet mogelijk is ivm gemeentelijk beleid.

De Bootstaat is een versteende straat op Wittenburg. Bestaand groen wordt uitgebreid tot ruim 150m2 extra groen in de stad.

De Bootstraat, van oudsher de plek van een scheepswerf en een fabriek, nu een versteende straat op Wittenburg die geen recht doet aan het rijke verleden van de wijk. Met een bewonersinitiatief in 2020 is gestart met het aanleggen van de “Boottuin”: een tuin waarin kruiden en specerijen staan die werden verhandeld in de Gouden Eeuw en een verwijzing zijn naar het verleden van Wittenburg als scheepswerf. De Boottuin is  een heel klein gedeelte van de straat, welke grotendeels ‘versteend’ is met een heel brede stoep. 

Dit nodigt uit tot uitbreiding van de tuin en vergroening van de staat, zodat deze, net als anders straten op Wittenburg een meer groener tussengebied wordt tussen de bebouwing. Met deze vergroening kan met één klap ruim 100m2 tot 150m2 groen aan het centrum van Amsterdam worden toegevoegd.
Het bestaande (bewoners)initiatief kan worden uitgebreid en de bestaande tuin worden vergroot. De bestaande tuin wordt uitgebouwd met nieuwe geveltuinen met name aan de kant van de portieken, een lintperk tussen bebouwing en parkeerplaatsen, net zoals in de net aangelegde Kattenburgerkruisstraat, zo kan de Boottuin/-straat en groene parel op Wittenburg worden. 

Het beplantingsplan wordt samengesteld in het verlengde van de bestaande tuin, aangevuld met planten die in alle seizoenen de straat een groen en bloeiend uiterlijk geven en in hoogte verschillen zodat er diversiteit is in beplanting en seizoenen. Aantrekkelijk voor mens en dier en een stimulans voor m.n. insecten die nodig zijn voor de biodiversiteit. 

Tevens wordt de straat door de vergroening optisch ‘verlengd’ met de net nieuw aangelegde vergroende Kattenburgerkruisstraat; hierdoor is er meer eenheid tussen de twee eilanden met een hoofdrol voor de Kattenburgervaart en het water. Boomspiegels worden in het plan meegenomen voor eenheid in de straat. 

Minder stenen, goed te onderhouden groen binnen een eenheid en concept-wet als resultaat een  vriendelijkere straat!

De Bootstaat als groene parel op Wittenburg! 


Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Hans Lintvelt | 5 april 2021 21:21

Hoe meer groen in de stad hoe beter. Ecologisch systeem van een stad is zeer belangrijk nu boeren alleen nog dier onvriendelijke grassen toepassen.

Reageren


p m | 6 april 2021 20:28

meer groen... is goed voor iedereen, dus dat zouden we overal in de stad moeten doen !!!!

Reageren


p m | 6 april 2021 20:29

groen is goed, want dat is goed voor de hele stad en laten we dat samen aanpakken ...

Reageren


thelma neleman | 26 april 2021 01:07

graag een gevarieerde beplanting: wilde bermplanten e.d.

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren