Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Centrum Begroot 2021

Dit plan is niet haalbaar

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit plan is niet haalbaar. Je kunt hier niet op stemmen.

Stadspark Kloveniersburgwal

Door: J Bakker
1 april 2021
Centrum Begroot | 23 jun. 2021, 14:13

Vanuit programma kades en muren ligt er al een plan voor vergroening van o.a. de Kloveniersburgwal klaar om uit voeren. Dit plan “Steigers in het Groen” is tot stand gekomen na overleg met omgeving, waternet, nautisch beheer en afvalmanagement en betreft een plan waarin de veiligheidsconstructies langs de kades o.a. worden vergroend met diverse planten en waterplanten. Het is daarom niet noodzakelijk om vergroening vanuit Centrum Begroot te financieren. De onderdelen van het voorstel om de damwanden te gebruiken voor activiteiten is niet mogelijk omdat dit niet strookt met het plan ‘Steigers in het Groen’. De aanwezige openbare ruimte op de steigers zullen gebruikt worden voor fietsparkeerplekken, afvoer van afval over het water en een passagierssteiger met in- en uitstapplek.

Damwand op Kloveniersburgwal omtoveren tot stadspark

De kademuur van de Kloveniersburgwal is slecht en moet vervangen worden. Wanneer dit gaat gebeuren is niet bekent. In de tussentijd wordt de kade gestut met een damwand. De gemeente heeft een lelijk hek op de kade neergezet en verder is er niets afgewerkt. Dit maakt het er niet gezelliger op. 

Het Kloveniersburgwal stadspark

Stel je nou eens voor als er de gemeente de ruimte tussen de kade en de damwand dichtmaakt met een overkluizing. Wat kunnen we dan doen met de ruimte die ontstaat? hier kan een mooi stadspark ontstaan met ruimte om samen te komen en samen activiteiten te ondernemen. 

Bij de Nieuwmarkt staat de damwand op een grotere afstand. Hier kan een mooi bewegingsplein gemaakt worden waar kleine groepjes samen kunnen bewegen. Denk bijvoorbeeld aan yoga, Tai Chi of andere Chinese gymnastiek dit is heel toepasselijk voor de Nieuwmarkt buurt.  Maar een jeu de boules baan zou ook niet misstaan.

Verderop op de gracht zou meer ruimte zijn voor groen. Door slimme keuze te maken in de beplanting kunnen deze helpen om de hoge luchtverontreiniging in de stad terug te dringen. Ook kunnen zij dieren als vlinders en wilde bijen helpen. Een deel van het park kan ook eetbaar zijn. Hier kan ook ruimte zijn voor passieve recreatie met leuke zitjes te maken waar bewoners en bezoekers elkaar kunnen ontmoet. Geen saaie bankjes naast elkaar maar gezellige terrasjes voor maximaal 4 personen. 

Het Bushuis

Voor het bushuis (bibliotheek van de universiteit van Amsterdam) kunnen buiten werkplekken voor studenten en academici worden gemaakt. Ook weer gecombineerd met groen. Op de werkplekken kun je in een groepje of individueel werken. Er is elektriciteit en een internetverbinding, deze zijn alleen overdag beschikbaar om overlast te voorkomen. Ook kan hier in overleg met de universiteit een dag horeca actief zijn. 
Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Bou Breedijk | 2 april 2021 11:35

Helaas had ik bij het vorige bericht te weinig tekstruimte.
Hoop dat de boodschap duidelijk was, dat zolang de damwanden er de eerste 10- 20 jaar staan we van de ontstane ruimte iets moois moeten maken.

Reageren


Elwin Looije | 1 april 2021 20:25

zorg voor de stad, ook tijdens verbouwingen. Dit is een situatie voor jaren, daar moet zorg aan besteed worden. Het paniekvoetbal van de gemeente moet omgevormd worden zodat de gemeente liefdevol met onze stad omgaat.

Reageren


Bou Breedijk | 2 april 2021 11:32

Met het plaatsen van de stalen damwanden is de verloedering van de grachten begonnen. En omdat deze damwanden minimaal de volgende 10 tot 20 jaar blijven staan is het een goed plan om de ontstane ruimte tussen de kade en de damwand goed te gebruiken. Dat kan heel goed door groen aan te planten, speelruimte of extra terrasen aan het water. Mooi voorbeeld is er al bij het universiteitsgebouw aan de Grimburgwal. Laten we de nood een deugd maken en overal waar damwanden
verschijnen iets er iets

Reageren


Jan Van Goor | 2 april 2021 22:36

Mooi is beter dan lelijk. Gebruik is beter dan leegte.

Reageren


Ben Hillege | 5 april 2021 17:06

Elk beetje groen is hard nodig voor het KLIMAAT en de NATUUR en de MENS!

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren