Gemeente
Amsterdam

Centrum Begroot

Dit plan is niet haalbaar

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit plan is niet haalbaar

Kleurrijk plantsoen voor Weesperstraat omwonenden

Door: Annemarie Keja
24 april 2019
Centrum Begroot   |   10 juli 2019 14:00

Het plan 'Kleurrijk plantsoen voor de Weesperzijde omwonenden' is helaas niet haalbaar binnen Centrum Begroot. De komst van het Namenmonument staat dat in de weg. Eén van de criteria voor deelname aan Centrum Begroot is dat het plan binnen een jaar kan worden uitgevoerd. Gegeven de omstandigheden is dat hier helaas niet het geval.

Het plantsoen voor de Hoftuinen is een verwaarloost stukje groen. Met kleine maatregelen kunnen we het aantrekkelijker maken. Een ontmoetingsplek voor de buurt!

Een kleurrijk en dynamisch plantsoen voor de bewoners aan de Weesperstraat

Het plantsoentje langs de Weesperstraat bij de ingang van de Hoftuinen is één van de weinig zo niet enigste stukjes groen voor de buurtbewoners aan de Weesperstraat en de grachten zoals de Nieuwe Heren-, Keizers- en Prinsengracht. Veel bewoners genieten van de prachtige bomen en en het mooie uitzicht over de hoftuinen. Vooral in de lente en zomer is het een fijne plek om even uit te rusten op de bankjes en te genieten van de bloemen en het groen.

De gemeente doet al veel om dit plantsoentje te onderhouden met wisselende bloemen en in april bakken met tulpen. Maar het kan nog veel mooier!

We willen graag van het plantsoen een kleurrijk en dynamische ontmoetingsplek maken. Een plek waar bewoners kunnen afspreken of activiteiten kunnen organiseren. Bewoners zijn nu al af en toe bezig om het plantsoen van zwerfvuil te ontdoen en er is zelfs op een aantal zondagen door bewoners geschoffeld en gesnoeid dus hier is zeker animo voor.

Hieronder enkele ideeën hoe we het plantsoen weer nieuw leven in kunnen blazen.

 • Picknicktafels
  Op een mooie dag afspreken om te picknicken aan een van de picknicktafels. Veel bewoners, vooral van de flats hebben kleine of helemaal geen buitenruimte en voor hun is het plantsoen ‘hun achtertuin’. Een kinderverjaardagsfeestje zou mooi in dit plantsoentje gevierd kunnen worden en dan zijn mooie picknicktafels erg handig.

 • Fietsenrekken
  Bezoekers van de hoftuinen en het café zetten nu hun fiets midden voor de ingang van de hoftuinen. Het zou fijn zijn om fietsenrekken te plaatsen aan de zijkanten van het plantsoen zodat het vrij blijft voor de bezoekers. 

 • Schaaktafels
  Iemand uitdagen tot een potje schaak aan een van de schaaktafels. Dit is een tafel met twee stoelen. In het tafelblad een schaakbord in steen, je hoeft alleen de schaakstukken mee te nemen. Fijn een potje schaken onder de bomen.

 • Biologische markt
  Eén keer per maand organiseren we een biologische markt met producten uit de regio. We zetten standjes neer en zorgen voor (onversterkte) muziek. Omwonenden kunnen komen kijken, luisteren en proeven. 

 • Weggeefmarkt
  Eén keer per maand organiseren we een weggeefmarkt waar bewoners oude spulletjes kunnen aanbieden die ze niet meer gebruiken. Dit wordt al gedaan in een van de flats in het Ceres-complex en dat is een groot succes.

 • Tai-chi, yoga en boothcamps
  Het plantsoen is ook uitermate geschikt voor Tai-chi en yogalessen, bijvoorbeeld elke zondagochtend. Of boothcamps, spier- en conditie trainingen voor alle leeftijden, gegeven door een sportinstructeur. 

 • Pop-up choir
  Samen zingen met minimaal 25-30 mensen, elke twee weken een lied instuderen en uitvoeren. Wat is er meer verbinden zijn met elkaar dan dat. Het POPUP CHOIR doet dat het liefst buiten. Het plantsoen aan de Weesperstraat is de uitgelezen plek ook daarvoor. Iedereen die wil mag aansluiten.

 • Plantsoen opberghuisje.
  Een opbergplek om attributen voor bovengenoemde activiteiten veilig op te kunnen bergen.

 • Burendag
  Eens per jaar, meestal in september is het nationale burendag. We kunnen die dag vieren in het plantsoen met een grote picknick en barbecue. De Spar en WeWork sponsoren al elk jaar de burendag van het Ceres-complex, wellicht willen meer ondernemers meedoen.

De kosten voor dit plan zijn erg laag omdat de organisatie in handen is van de bewoners zelf. De materiële kosten bedragen voornamelijk de fietsenrekken, picknicktafels, schaaktafels en het opberghuisje. 

Het opknappen van dit plantsoen zal samen met de activiteiten van The Knowledge Mile de Weesperstraat van zijn saaie/vuile imago ontdoen. Zo wordt het eindelijk de groene boulevard waarop de omwonenden al zolang wachten.


Argumenten

Argumenten voor

Eric Matser | 24 april 2019 21:27

We houden van de bomen, het licht, het uitzicht, de landschappelijkheid, dit stukje UNESCO-erfgoed, de levende mensen, de vogels, de bloemen, de zuurstof, de CO2 opvang, de tulpen, het laatste stukje groen langs de Weesperstraat, het dankbaarheidsmonument als herinnering en educatie. Vernietiging van dit stukje Amsterdam voor het monstrueuze monument van Libeskind is een voorbeeld van negeren van de buurt. Van bestuurlijke arrogantie en falen. Inspraak beloofd, nooit gekregen.

Willem de Vries | 26 april 2019 07:29

je moet er toch niet aan denken dat dat stukje groen er niet meer is en er straks bussen vol(nog meer vervuiling in de straat)met toeristen naar dat afschuwelijke monument komen kijken!

FLORINE BOUCHER | 24 april 2019 16:11

burendag, fietsenrekken, schaaktafels, bio-markt, weggeefmarkt.
En meer bloemen, bloeiende struiken, zaailingen voor bloemen voor bijen en vlinders, pierenbadje, waterpunten,
wedstrijd voor kinderen onder 12 j. voor opkweken mooiste plantje (zelfde plantje, door hortus verstrekt), tekenwedstrijd kinderen 12-18 jaar van hoftuin en weesperplantsoen. EN VEEL MEER BANKJES OM LEKKER TE KUNNEN ZITTEN EN GENIETEN VAN ZICHT OP DE HOFTUIN!!!

Els Klok | 25 april 2019 22:53

Argumenten voor: Het plantsoentje is met haar CO2 opnemende bomen en planten het enige dichtstbijzijnde rustpunt en socialiseer plekje voor alle buurtbewoners.

Maar er is veel te weinig ruimte en het is te lawaaierig voor een gepland kunstwerk als het namenmonument.

Dat kunstwerk verdient een ruimere parkomgeving waar alle toekomstige bezoekers respectvol en zonder overlast van verkeersherrie ongestoord op een eerbiedwaaridige manier het namenmonument kunnen beleven!

Floor van den Biesen | 27 april 2019 13:59

Er wordt al teveel gekapt. Ieder stukje groen in de stad moeten we koesteren.
We zitten niet te wachten op nog meer stenen en zeker niet zo'n groot gevaarte. De hele prachtige doorkijk naar de Hermitage wordt geblokkeerd door het beoogde monument.
We moeten alle zeilen bijzetten om de CO2 uitstoot te verminderen, dus meer groen en de bomen die er staan laten staan.

FLORINE BOUCHER | 24 april 2019 16:17

Ik vergat nog een jeu de boules baanttje.

Barbara Stutterheim | 27 april 2019 20:29

Ik ben 100 % voor dit voorstel om het parkje te behouden voor de buurtbewoners en zeker nooit de bomen kappen. Dat zou een schande zijn. 😫 !!!!

Kees van Kuijk | 29 april 2019 09:55

Ik ben voor, want het is hoog tijd om in het drukke Centrum plekken voor persoonlijk contact te koesteren of te creëren! En het bestaande groen en uitzicht op Hoftuin en historische bebouwing te koesteren!

Als de gedenkplaats voor Holocaust slachtoffers zo grootschalig moet worden geef die dan een plek waar er voldoende ruimte voor is.

olaf paulus | 29 april 2019 12:35

De aanleg van de Weesperstraat was een grove aanslag op de historische omgeving. Een blunder, zoals iedere stadsplanoloog nu erkent. Er is veel gedaan ter verbetering. Laten we daarmee doorgaan. Een schaars parkje met grote bomen opofferen voor een deprimerend mega-monument dat het schitterende uitzicht op de Hoftuin en de Hermitage blokkeert is een grote stap terug. Niet Doen. Elders is plaats genoeg. Knap het plantsoen op! De stad is van ons.

Harry Peer | 27 april 2019 13:45

Het Namenmonument verdient een betere, waardiger plaats. Zie de link naar het alternatief. Dan kan ook de groene strook aan de Weesperstraat behouden blijven.
https://www.oudestadt.nl/alternatief-namenmonument/

Robin Noorda | 27 april 2019 13:59

Aanvullend:
Het kostbare en onveilige labyrint van Libeskind blijkt op de tekentafel precies alle bomen met een lijn te verbinden waar de muur moet komen. Al die bomen moeten wijken. Hij had ook een ontwerp kunnen maken waarbij zijn muur precies om de bomen heen zou hebben gelopen. Het monument moet respect oproepen. Ik ben voor zo'n monument in Amsterdam. Ik ben er echter per definitie tegen als daarvoor bomen moeten worden gekapt, want dat vind ik respectloos en diskwalificeert het ontwerp.

Hans van Daalen | 24 april 2019 17:07

Voor.
Sowieso alles wat de depressie die boven het plantsoen hangt wat opvrolijkt. Zou er zelfs een dansje met Halsema voor willen maken.

Robin Noorda | 27 april 2019 13:46

In deze tijd van boskap gekte door Staatsbosbeheer elders in het land, is het kappen van bomen in de stad iets dat we al helemaal niet moeten willen.
Zeker nu in de lente kan je de broodnodige zuurstof weer ruiken. Er moeten in de stad alleen maar bomen bij. Bomen filteren fijnstof, nemen CO2 op, zijn mooi in het stadsbeeld en geven rust. Het initiatief om het Hoftuin plantsoen te verbeteren past goed in wat er nodig is in de stad.

T Theuns | 27 april 2019 13:47

Het plantsoen met daarbij de Hoftuin leent zich voor buurt gebonden activiteiten. Het heeft al een mooi herinnerings monunment en een prachtige bomen rij. De buurt heeft een eigen rust plek nodig met zo min mogelijk toeristen. Het namen monument heeft een grotere plek nodig. Bv op het JD Meijerplein, Daar is al een prachtig ontwerp voor. Dus het parkje aan de buurt!!

Judith Hamburger | 14 mei 2019 06:10

Helemaal eens. Groeten van een Joodse buurtbewoonster :) :) :)

Anneke Hakkenberg | 27 april 2019 13:51

Ik ben voor want dat brengt ons, bewoners dichter bij elkaar. De omgeving wordt mooi en aantrekkelijk in plaats van een snelweg die ik, voetganger, zoveel mogelijk ontwijk en zo snel mogelijk verlaat.

piet van eijken | 27 april 2019 14:35

Argumenten die hout snijden zijn reeds genoemd.

Dus ondersteun ik van harte dit initiatief.

Piet van Eijken

Martin van Bennekum | 28 april 2019 17:59

Ik ben natuurlijk voor het instandhouden en verbeteren van de bestaande groenstrook. Er zijn al genoeg algemene en religieuze verwijzing naar allerlei historische gebeurtenissen.
Veel belangrijker is het om het welzijn van de omwonenden voorrang te geven.Als verlengstuk en entree van de tuin van de diaconie en het zichtbaar houden van de gebouwen rondom.De historische architectuur, ruimtelijkheid en zichtlijnen is al veel te vaak geofferd aan megalomane projecten t.b.v. toerist en lobbygroepen.

Hermine Klok | 28 april 2019 21:13

Een heerlijke stadsoase naast een steeds drukker wordende snelle weg.....

Jacky Andrews | 29 april 2019 09:30

ik vindt dat meer groen en verbinding in onze stad altijd welkom is. De Wibautstraat/ Weesperstraat is een ideale plek omdat deze al snel en nog steeds een beetje op een snelweg midden in de stad lijkt...

Luud Schimmelpennink | 29 april 2019 14:54

eenbescheiden plek met vele activiteiten en een mooie inrichting

ilse aben | 29 april 2019 19:13

het een heel mooi stukje is -in een drukken weg-omgeving- met prachtig uitzicht op de Hoftuin. Zou fantastisch zijn om daar nog meer van te kunnen genieten op deze manier.

Anceline Abma | 30 april 2019 13:14

Ik ben voor het plan om het plansoen Weespersttraat/Hoftuin groen te laten en te benutten voor bewoners (groot en klein) en bezoekers. Het oude herdenkings- dankbaarheidsmonument heeft en krijgt daardoor een mooie plaats. De geschiedenis ervan waardig.
Het namenmonument kan elders een plaats krijgen. Zie het voorstel Mr. V. plein.

Judith Hamburger | 14 mei 2019 06:07

Supergoeie ideeen, breng kleur en vrolijke reuring!

Annemarie Jongkoen | 14 mei 2019 12:01

Een prachtig stukje groen in de stad, laat het zo blijven voor de buurt en de buurtfunctie behouden. Argumenten van al deze mensen zeggen alles. Alternatieven voor een locatie voor een namenmonument zijn er volop. Alternatieven voor een rustig stukje groen in deze buurt zijn er niet.

Sten Zuurbier | 16 mei 2019 08:41

Ik ben voor, omdat:Ik ben 100 % voor dit voorstel om het parkje te behouden voor de buurtbewoners en zeker nooit de bomen kappen. Dat zou een schande zijn. 😫 !!!!

Maarten van Cleef | 17 mei 2019 21:00

Groen en buitenruimte voor bewoners van de stad moet beschermd worden. Voor monumenten zijn ook stukken grond te vinden die geen verlies van groen en buitenruimte kosten, maar die kunnen dan niet meer geëxploiteerd of verkocht worden. Als de gemeente dit monument een plek wil geven in het centrum, moet ze zelf de lasten daarvan dragen en niet het groen onder de bewoners vandaan trekken.

Anneke Hakkenberg | 27 april 2019 13:50

Ik ben voor want dat brengt ons, bewoners dichter bij elkaar. De omgeving wordt mooi en aantrekkelijk in plaats van een snelweg die ik, voetganger, zoveel mogelijk ontwijk en zo snel mogelijk verlaat.

F.A. (Frans) Altena | 27 april 2019 15:01

Je kunt naast- of in plaats van schaaktafels ook een 'openbaar schaakbord' met grote stukken neerzetten (vgl dat op het Max Euweplein bij 't Leidseplein, of dat bij het Tropenmuseum)

Hans van der Gugten | 1 mei 2019 13:32

Het voorstel "Kleurrijk plantsoen voor Weesperstraat omwonenden
Door: Annemarie Keja
24 april 2019 " lijkt mij een goed voorstel.

Robert Doolaard | 15 mei 2019 17:21

Omdat ik het eens ben met alle genoemde argumenten van de voorstanders.

Herma De Walle | 20 mei 2019 11:00

VOOR het behoud van het stukje groen! De stad als bos - dat is de toekomst! Bomen zuiveren de lucht en verschillende bomen en struiken geven vruchten. De bomen vangen zonlicht op en halen daar energie uit. De bladeren vangen CO2 af en maken op termijn de bodem vruchtbaar, de wortels absorberen regenwater. Deze functies zijn een interessante maatstaf voor de nieuwe stad. Een groene omgeving werkt ook kalmerend op veel mensen, wat zeker in de drukke, haastige stad gezond is. Monument naar elders!

José Bontje | 22 mei 2019 06:57

Als Zoetermeerse kom ik regelmatig in dit plantsoen. Een wonderschone oase in de drukke stad. Ik vind dat dit uniek stukje groen met zijn prachtige bomen echt moet blijven!
Mooie bomen zijn een sieraad voor de stad. Ze zijn, in de meest brede zin van het woord, van grote waarde voor mens, dier en milieu. Vele wetenschappelijke onderzoeken hebben dat inmiddels aangetoond!


els kuiper | 16 mei 2019 10:19

Het is een mooi plan voor een bijzonder stukje groen op de drukke Weesperstraat.. het monument moet komen, maar niet hier … te groot, maar ook een rotplek om te herdenken naast al die razende stinkende autos..

Herma De Walle | 20 mei 2019 11:02

en je Reactie eerder (april) Tegen is dus onterecht/ per abuis!? ;-) Typ hier jouw reactie...

T. Lieshout | 16 mei 2019 20:04

Het Namenmonument staat als een Muur in de weg van modern gedenken en herdenken, waarbij ook de slachtoffers van oorlogen ná WOII een naam krijgen.

FLORINE BOUCHER | 24 mei 2019 11:43

Ik had al emeld dat ik voor maar, maar met beperkte vaste dingen (bankjes, schaaktafel). Andere initiatieven ook vooral teveel. Het moet een rustpunt voor passanten blijven.

FLORINE BOUCHER | 24 mei 2019 11:44

sorry voor typefouten .Andere initiatieven vooral niet teveel.

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

Argumenten tegen

Biek van Rooij | 2 mei 2019 14:55

Ik ben tegen omdat op die plek het namenmonument is gepland. Het prachtige plan van Libeskind moet uitgevoerd worden ter nagedachtenis aan de duizenden die zijn vermoord .

Judith Hamburger | 14 mei 2019 06:14

Die nagedachtenis komt veel beter tot uiting door vrolijke, levende, verbindende, opbeurende, energie-gevende aktiviteiten, zoals die in het voorstel voor een kleurrijk plantsoen! Vr groet, Judith Hamburger

Eme van der Schaaf | 16 mei 2019 17:00

hier het Namenmonument is gepland. Dat moet er nu eindelijk komen, bijna 75 jaar na de moord op ca. 100.000 in Nederland levende joden, waarvan tienduizenden uit Amsterdam en met name deze buurt. Het argument groen voor buurtbewoners moet niet worden gebruikt-misbruikt om dit monument tegen te werken. Soms is er iets nog belangrijker dan groen. En voor een stadsbuurt is Weesper-Plantage best groen! Denk aan Wertheimpark, Hoftuin, Hortus, Hortusplantsoen, parkje aan de Nieuwe Keizersgracht, etc.

Bob coppes | 16 mei 2019 22:58

Natuurlijk moet er in de buurt ergens een mooi monument komen als nagedachtenis van de gruwelijke moord op zoveel joden. Maar niet in dit parkje, na het kappen van die bomen, weggedrongen tussen de hoftuin en een snelweg. En zeker niet na het negeren van de wensen van de buurtbewoners. er zijn echt betere alternatieven, na overleg met de buurt.

Els Klok | 25 april 2019 17:12

Ik ben tegen: want zie argumenten voor!

Els Klok | 25 april 2019 23:10

Ik ben natuurlijk tegen het vernielen (dreigende arbortering van alle bomen en planten) van ons plantsoentje ten gunste van een ongepast veel te groot kunstwerk! In het kader van reductie van het huidige CO2 productie overschot zijn deze bomen en planten met name in de Weesperstraat natuurlijk onmisbaar!!!

Maaike Vallenduuk | 17 mei 2019 15:35

Els, ik begrijp je niet. ben je nou voor of tegen???Typ hier jouw reactie...

Bert van de Wiel | 20 mei 2019 22:29

Op deze plek is het Holocaust Namenmonument gepland. Dat monument is vele malen belangrijker dan een buurtplantsoentje. Los daarvan: met dit plan zal deze groenstrook niet veel meer bezoekers krijgen dan nu het geval is. Met 20.000 auto's per etmaal heeft de Weesperstraat extreem slechte luchtkwaliteit. Picknicken, Tai Chi, Yoga, Bootcamp, zingen, etc zijn niet echt gezond op deze plek. De bomen die hier staan hebben geen invloed op de luchtkwaliteit, daarvoor zijn er te weinig i.v.t. autos.

Mia Koenders | 21 mei 2019 19:58

Ik ben voor noch tegen. Laat het park zoals het is. Activiteiten genoeg in de stad. Mooie. rustige oase, met relatief weinig toeristen. Houden zo!!

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.
Start Info Inspiratie Plannen