Gemeente
Amsterdam

Centrum Begroot

Dit plan is door de indiener ingetrokken

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit plan is door de indiener ingetrokken

kunstwerk 'Ode aan het Orgel'

Door: Marco Cops
15 mei 2019
Centrum Begroot   |   10 juli 2019 14:00

Dit plan is na het sluiten van de indieningsperiode teruggetrokken door de indiener. Het plan doet daarom niet verder mee in de volgende rondes van Centrum Begroot.

De draaiorgelcultuur bestaat nagenoeg niet meer; daarom deze -vanuit historisch perspectief bezien- belangrijke traditie eren in de vorm van een kunstwerk.

Ode aan het Orgel
RVS & gecoat lasergesneden staal
Jordaan, kop Palmgracht (Zuidwest zijde)

Amsterdam kent een rijke draaiorgelhistorie en een traditie van typische straatorgels, deze traditie dateert al van voor 1900.

De Jordaan is de bakermat van het Amsterdamse draaiorgel. In de kleine straatjes vond men vroeger diverse draaiorgelverhuurders, waar de orgelman dagelijks zijn orgel ophaalde om vervolgens het Amsterdamse straatleven kleur te geven. Hier bevonden zich de adressen van bouwers en verhuurders waar de draaiorgel cultuur zijn oorsprong heeft; de Brouwersgracht, de Vinkenstraat, Haarlemmerhouttuinen, Haarlemmerplein en de Westerstaat.

De heer Leon Warnies liet zo rond 1900 de eerste Amsterdamse draaiorgels in de straten hun authentieke muziekstukken spelen.

Aangezien deze draaiorgelcultuur nagenoeg niet meer bestaat in de Amsterdamse straten, is de gedachte al enige jaren om deze -vanuit historisch perspectief bezien- belangrijke traditie te eren in de vorm van een kunstwerk.
 Oud-Jordanees Nico Genot zet zich in voor een eerbetoon. 

Nico Genot vroeg met ondersteuning van de werkgroep buitenkunst kunstenares Marjet Wessels Boer een eigentijds schetsontwerp te maken. 
Met het ontwerp wil Marjet de dynamiek en zwierigheid van weleer weergeven. Ook heeft ze een bank en zitelementen ontworpen die verwijzen naar de prachtige draaiorgelboeken. Momenteel wordt gezocht naar een definitief geschikte locatie, gedacht wordt aan de kop van de Palmgracht. 
 Het ontwerp wordt nog aangepast aan de uiteindelijke locatie, zo zal het Orgel op een kleine verhoging komen om het bevestigen van bv fietsen te voorkomen. 
 Middels de juiste keuze van de vormgeving van het kunstwerk zelf, de afzonderlijke elementen en gebruikte materialen in relatie tot het bestaande meubilair groenvoorziening en bestrating. Zou het kunstwerk een sfeer moeten gaan uitstralen die zich zal gaan onderscheiden van de directe omgeving.

Het zal een prachtig en duurzaam kunstwerk moeten worden zodat we deze echte Amsterdamse traditie jaren en jaren kunnen blijven herinneren.

De te verwachte kostprijs voor het vervaardigen en plaatsen van het kunstwerk zal tussen € 130.00 tot maximaal € 150. 000 gaan bedragen. Deels kan hiervoor een subsidie aangevraagd worden bij het Amsterdams Fonds voor de kunst, maar de helft van het budget zal uit andere bronnen gefinancierd moeten worden.
 
Het plan zal door externe bedrijven gemaakt worden en in overleg met het gebiedsteam zal de beoogde locatie voorbereid worden voor de inpassing van het kunstwerk. Hiervoor zullen wat fiets nietjes verplaatst moeten worden om zo voor het kunstwerk een waardige plek te maken.
Gezien het cultuurhistorische belang van het orgel en de rijke orgelhistorie in dit deel van de stad is het voor de stad Amsterdam en haar bewoners belangrijk dat er een plek komt waar een kunstwerk komt te staan dat aan deze rijke traditie herinnert. Veel huidige bewoners van de Jordaan kennen deze rijke historie niet meer. De plek op de kop van de Palmgracht is na lang onderzoek als beste locatie bestempelt door het gebiedsteam en de initiatiefnemer. 


Argumenten

Argumenten voor

chantal van binsbergen | 18 mei 2019 17:05

Zijn de voorstanders bewoners of louter orgelliefhebbers?

Sandra Boer | 15 mei 2019 14:46

Mooi om op deze manier van het Amsterdams Erfgoed te bewaren. Het concept is met zorg ontwikkeld, prachtig vormgegeven, een pareltje erbij voor de stad. Eerdere werken van deze kunstenaar/ontwerper in de stad verrassen nog steeds. Kwaliteit altijd hoog.

Marjet Wessels Boer | 15 mei 2019 18:52

Voor meer beeldmateriaal: http://www.studiowesselsboer.nl/work/ode_to_the_organ

Kwinten Karreman | 20 mei 2019 08:36

Ik ben tegen, omdat:

Ik haat de orgel.
Ik haat de gemeente.
Ik haat Amsterdam.
Ik ga verhuizen.

Leon van Leeuwen | 15 mei 2019 21:40

Wij, Fa.G.Perlee Draaiorgels, nazaten van Leon Warnies,
kunnen niet anders dan dit mooie initiatief van
Dhr.Genot volledig en van harte ondersteunen.
Het ontwerp is ons inziens bijzonder geslaagd en zal een educatieve functie vervullen aangaande de historie van onze mooie stad.
Leve het Pierement!

R C | 18 mei 2019 15:53

Het is foeilelijk meneer van Leeuwen en wij willen dit niet voor onze deur hebben staan. Als de kunstenmaakster zulke goede bedoelingen heeft kan zij beter een project opstarten om de noodlijdende orgeldraaiers rechtstreeks te helpen met de 150.000 euro die dit project zal gaan kosten. Op deze manier slaat ook u, met alle goede bedoelingen, volledig de plank mis.

Laura Philip | 16 mei 2019 13:48

Dit kunstwerk hoort in Amsterdam. De bijzondere cultuur en dit Amsterdams Erfgoed heeft zeker recht op dit initiatief en deze aandacht. Het mag niet ontbreken. Het is een meerwaarde voor Amsterdam, mede omdat het hiermee de historie van ons prachtig Amsterdam laat zien!

Erika van Zinderen Bakker | 17 mei 2019 14:42

dit een heel mooi kunstwerk op precies de juiste plek is.

Sidney van Vliet | 18 mei 2019 14:36

Woon je ook op de Palmgracht of wil je je fiets er tegenaan zetten?

R C | 18 mei 2019 15:49

Wat een onzin is dit. Foei lelijk en totaal misplaatst zal je bedoelen

Dennis Cornelisse | 19 mei 2019 13:00

Woon je überhaupt wel in Amsterdam?

Marko Werkman | 20 mei 2019 08:42

Ik ben voor, omdat het een erg bevallig standbeeldje is.

Marko Werkman | 20 mei 2019 09:32

Ik ben Marko Werkman..........und ich bin voor

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

Argumenten tegen

chantal van binsbergen | 18 mei 2019 16:14

-De situatieschets is onrealistisch, er is daar geen goede plek tussen de fietsen.
- Ontwerp lokt ander gebruik uit: fietsstalling etc.
- Draaiorgels kun je op andere manieren beter helpen.
- Palmgracht is historisch geen draaiorgelgracht
- Lelijk als kunstwerk en geen recht doend aan de geest en sfeer van de orgels.

Marjet Wessels Boer | 20 mei 2019 08:56

Beste Chantal, -de situatieschets is idd niet actueel, dit is nog een OUDE locatie. De nieuwe beoogde locatie zie je op het kaartje. -Het ontwerp wordt bij voldoende interesse aangepast aan de NIEUWE locatie; kunstwerk komt o.a. op een verhoging om niet als fietsenstalling gebruikt te kunnen worden. -Een deel van het budget is voor het aanpassen van de locatie en het verbeteren van de fietsenstalling. -voor meer beeldmateriaal http://www.studiowesselsboer.nl/work/ode_to_the_organ

CS Fokkema | 20 mei 2019 10:02

Beste Marjet, dit baart me nog meer zorgen. Ken je de beoogde lokatie goed? Het is een speelplek en fietsenstalling. Meer dan vol. Dit gaat hoe dan ook leefruimte wegnemen. En ik vind trouwens dat er een correcte schets moet worden ingestuurd, dit is bepaald misleidend. Die bankjes bijvoorbeeld, daar is gewoon geen plaats voor.

CS Fokkema | 20 mei 2019 10:39

Goed om te weten dat de buurt veel bloed, zweet en tranen in het goed krijgen van de herinrichting van de straat heeft gestopt. de gemeente wilde op een gegeven moment zelfs parkeerplekken in het midden! Dat hebben we met z'n allen gelukkig weten te vermijden, en er is nu een plek ontstaan waar we elkaar ontmoeten en kinderen uit de hele buurt elke dag spelen. Daarom strijkt dit tegen de haren in; er is lang over de inrichting nagedacht en gesoebat en nu van buiten dit plompverloren voorstel...

Marjet Wessels Boer | 20 mei 2019 10:43

beste CS Fokkema, natuurlijk ken ik de lokatie! Het is eerlijk gezegd niet het makkelijkste proces met de gemeente; graag had ik gehad dat we eerst een actuele schets hadden gemaakt en ze dit niet zo last minute hadden gedaan. De gemeente wil de nieuwe locatie beter herinrichten, ik denk dat het kan. Daar is geen speelplek, vooral fietsenstalling, die uiteraard behouden en verbeterd moet worden. Als het niet goed uitgevoerd zal worden ga ik er ook niet mee door want ik verbind ook mijn naam!

CS Fokkema | 20 mei 2019 10:52

Tja, prachtig, maar dat betekent dat die fietsen alsnog ergens anders heen moeten. Het zijn er namelijk best veel. Niet gek dat we denken dat dat ten koste gaat van leefruimte. Waar de buurt hard voor gevochten heeft. Dus ik vind dit erg onhandig van de gemeente, en dat spijt me zeer voor je.

CS Fokkema | 20 mei 2019 10:56

Veel mensen hebben hier geen tuin of balkon, de huizen zijn gemiddeld erg klein. De Palmgracht is dus meer dan een straat, het is je voortuintje.

Sidney van Vliet | 20 mei 2019 11:06

Volgens mij kan je deze locatie https://www.google.nl/maps/@52.3796728,4.8806024,3a,60y,123.21h,66.56t/data=!3m6!1e1!3m4!1sbHR-GVMMthQgYAY6YhcePw!2e0!7i13312!8i6656 beter als NIEUWE locatie kiezen. Elke zaterdag markt dus heel veel mensen die het zien. Daarbij komt er op die markt elke zaterdag een draaiorgel. Als je nu jouw locatie met de locatie die ik stuur vergelijkt denk ik toch dat er en meer ruimte maar ook veel meer verfraaiing mogelijk is. Liever geld natuurlijk elders aan besteden.

Marjet Wessels Boer | 20 mei 2019 11:32

Hi Sidney, dat vinden wij ook een interessante plek. (alleen is de markt volgens de gemeente juist een probleem.) Maar goed om het nogmaals te benoemen! (We staan ook open voor andere locaties, het is de bedoeling dat de buurt er blij mee is.) Dankje!

Dennis Cornelisse | 20 mei 2019 11:45

Ook op de nieuwe locatie zitten wij er niet op te wachten! Zet hem inderdaad lekker op de Lindegracht of op de Noordermarkt als dat "ding" er perse moet komen. Lijkt mij duidelijk dat de bewoners van de Palmgracht er niet op zitten te wachten.

Esther Koch | 18 mei 2019 19:50

Ik vind een Ode aan de Draaiorgels een heel mooi idee, maar: "RVS & gecoat lasergesneden staal" vind ik de plank misslaan qua uitvoering voor dit stuk erfgoed. Eerst een mooi ontwerp graag, iets wat de draaiorgels eer aan doet!
*Een mooie uitvoering van een kunstwerk wordt echt niet gebruikt als fietsenrek, maar dit ontwerp nodig er inderdaad voor uit!

En dan de locatie: Waarom daar? Kies voor de Lindengracht - daar wordt het veel meer gezien - of Westerstraat, of wellicht Noordermarkt?

Marko Werkman | 20 mei 2019 09:35

Markoooooooooooooooooooooooooo

Monique Beenaerts | 18 mei 2019 21:02

Ik ben tegen. Dit is een gracht voor bewoners die er al optimaal gebruik van maken. Voor kinderen uit de buurt is dit een noodzakelijke en ideale plek om ongehinderd te spelen en dat moet zo blijven.

Marjet Wessels Boer | 20 mei 2019 09:06

Beste Monique Ik begrijp je helemaal, het ontwerp moet bijdragen, anders kan het er beter niet komen. -de situatieschets is helaas niet actueel, dit is nog een OUDE locatie. De nieuwe beoogde locatie zie je op het kaartje. -het ontwerp is geen monument maar ook om op te zitten en te spelen. -een deel van het budget is voor het aanpassen van de locatie en het verbeteren van de fietsenstalling. -voor meer beeldmateriaal http://www.studiowesselsboer.nl/work/ode_to_the_organ

Sidney van Vliet | 20 mei 2019 10:25

Marjet lekker copy/paste berichtjes aan het plaatsen en hoe verklaar je mij dat vanmorgen om 8.30 de teller stand nog op 90 voor en 133 voor en 2 uur later staat de teller ineens op 241 voor en 157 tegen. Ruikt naar vals spel. Een ding weet ik zeker die voorstemmers wonen zeker niet op de Palmgracht.

Sidney van Vliet | 18 mei 2019 14:35

Dit alleen weer gebruikt gaat worden als fietsen parkeerplek net als alle andere mogelijke plekken zoals de struiken hagen, banken, hekjes en zelfs klimkooien. Naast het feit dat hier nooit een draaiorgel komt. Die komen alleen op de Lindengracht en Westerstraat. Weg met dit idee!

Marko Werkman | 20 mei 2019 09:15

GET rekt h8er. ..........

Sidney van Vliet | 20 mei 2019 10:21

Wat moet je Marko? Als je wat wilt zeggen doe dat dan in normale taal.

Peter Offermans | 18 mei 2019 15:05

De straat is hier al mooi ingericht. Er zijn nog heel veel lege plekken die opfleuren met een kunstwerk. Als het draaiorgel geeerd moet worden, doe het dan daar. Spreid je ook het toerisme nog beter!

Anita Jolles | 19 mei 2019 14:32

Geen aanwinst voor de Palmgracht! Zonde van t geld!

Maria Tenhagen | 18 mei 2019 19:42

- veel geld voor een lelijk kunstwerk dat veel ruimte inneemt.
- de plek klopt niet: de Palmgracht is geen draaiorgelgracht.
- De palmgracht is een rustige fijne plek waar buurtbewoners zelf al op een mooie manier invulling aan geven, ze ontmoeten elkaar daar. Kinderen spelen er. Laat daar alsjeblieft ruimte voor blijven.

chantal van binsbergen | 18 mei 2019 20:44

Mee eens: niet alles dichtbouwen!

Manon Schipper | 19 mei 2019 13:02

Geen mooie toevoeging! Is ook zeker geen mooi kunstwerk! Verpest de mooie aanblik van de Palmgracht. En daarbij, als puntje voor de gemeente: zorgt alleen maar voor meer verkeerd geplaatste fietsen. Er moet toch een beter initiatief bedacht kunnen worden vanuit historisch en financieel oogpunt. Laten we de Palmgracht ook in ere houden en overbodige dingen vermijden.

Tamara van Witzenburg | 19 mei 2019 22:02

-De stad Amsterdam gaat voor vergroening, niet voor verstaling...om leefbaarheid voor bewoners te verhogen.
-Spelregels plannen Centrum Begroot:
Plan draagt bij aan verbeteren van je buurt of versterken van verbinding tussen buurtgenoten.
-Ontwerp voegt niets toe (lees: doet afbreuk) aan sfeer en historisch stadsgezicht van Jordaan. De buurt wordt niet verbeterd, nog verbindt deze staalinstallatie de buurtgenoten.
-Zal met name toeristen trekken, wat de buurtfunctie zeker verslechtert.

CS Fokkema | 20 mei 2019 10:25

Mee eens Tamara! Als er geld beschikbaar is, dan liever de halfbakken plantenperken renoveren en opnieuw beplanten. Willen we als straat graag aan meehelpen.

CS Fokkema | 20 mei 2019 10:23

Beste gemeente. Likes kun je regelen, maar de mening van de Palmgracht is duidelijk. Mochten jullie buurtinspraak echt belangrijk vinden, dan gaan we wel even rond voor ECHTE handtekeningen. Want de grote meerderheid wil geen groot kunstwerk in plaats van leef- en speelruimte.

Marjet Wessels Boer | 20 mei 2019 11:03

Beste bewoners, Ik denk ook dat we beter een avond bij elkaar kunnen komen als het plan geactualiseerd is (met een visualisatie van de juiste aangepaste locatie). Als het merendeel van de bewoners van de Palmgracht het niet ziet zitten willen Nico en ik het niet uitvoeren op deze plek. Hoe het met die likes gaat is me ook een raadsel en zo stemmen is niet het meest betrouwbaar. Het enige voordeel van deze site is dat we elkaar nu wel spreken! (op een eerdere info avond kwam niet veel respons).

CS Fokkema | 20 mei 2019 11:49

Het is geen wedstrijd maar een peiling :-). En ik ben wel benieuwd hoe die info-avond is aangekondigd, ik heb geen brief oid gezien. Wat na al het herinrichtingsgedoe wel opmerkelijk te noemen is. Ik ben wel blij dat iemand deze site ontdekte inderdaad.

R C | 18 mei 2019 15:46

Niemand in de buurt zit op zo’n onzinnig kunstwerk te wachten. Het past beter op Station Sloterdijk, op een kansloos pleintje in Almere of in een weiland waar je hard met de trein langs rijdt. Daarnaast twijfel ik aan de integriteit van de kunstenares, zelfverrijking is hier meer aan de orde als je naar de kosten kijkt. Bovendien levensgevaarlijk voor kindertjes die hier in gaan klimmen. We hebben al genoeg fietsrekken en bomen om tegen te plassen hier. Een dikke TEGEN namens de bewoners.

Marjet Wessels Boer | 20 mei 2019 09:16

Beste R C, -Ik begrijp dat je schrikt van de hoge kosten, dat doe ik ook iedere keer weer bij het aanvragen van de offertes. Helaas is het laten vervaardigen van degelijk werk -wat lang meegaat en veilig is- duur. Daarbij is een deel van het budget ook voor het verbeteren van de locatie en de fietsenstalling. En ja uiteindelijk (nu is het het nog liefdewerk oud papier) hoop ik er zelf ook mijn boterham mee te kunnen betalen.

R C | 20 mei 2019 09:50

Oh het gaat om jouw boterham Marjet en niet om de leefbaarheid in de buurt? En hoe verklaar je dat er in 15 minuten bijna 100 stemmen bij zijn gekomen, precies op het zelfde tijdstip dat jij reageer op alle ingezonden berichten. Je loopt de boel dus te manipuleren maar je bent door de mand gevallen mevrouwtje.

R C | 22 mei 2019 12:45

De kunstenares is ondertussen betrapt op frauduleus gesjoemel met de 'voor' stemmen. De gemeente heeft gisterochtend rond half 11, via gemeente medewerkster Trees Tiesinga, 445 stemmen verwijderd die vanuit één IP adres verzonden zijn.

chantal van binsbergen | 18 mei 2019 22:07

Het lijkt me wel duidelijk dat de Palmgracht zelf vooral tegenstanders kent. En dan hebben we de kinderen nog niet eens iets gevraagd, het is ten slotte ook hun speelruimte die wordt ingenomen. Lijkt me een duidelijk signaal voor de gemeente. :-).

Maud De Vries | 18 mei 2019 22:28

Het idee om dit geld te investeren in het voortbestaan van het draaiorgel in de stad vind ik veel meer hout snijden dan het realiseren van dit / een kunstwerk.

Xavier Verschuren | 18 mei 2019 22:26

Op zich een leuk idee om met een kunstwerk een straat of gracht op te leuken. Maar ik geef de voorkeur om dan de container voor plastic ondergronds te verplaatsen boven het het kunstwerk. Het zou fijn zijn als er prioriteiten gesteld zouden worden door de gemeente! "First things first"

Sylvia Jogems | 19 mei 2019 14:04

Zoals het kunstwerk gepresenteerd wordt is totaal onrealistisch. Staat alsof het op de Zuidas is. Maar nee, komt midden in de Jordaan. En dan de prijs...

Jos Otten | 19 mei 2019 17:32

Geen bijdrage,hoe ook genaamd, aan verbetering van leefbaarheid en/of verbinding tussen buurtgenoten, die tot stand komt door gezamenlijke activiteiten en niet door een staketsel. Leefbaarheid door bijvoorbeeld extra groen en niet door extra staal. Geef de smak geld aan het draaiorgel museum van Perlee of aan het draaiorgelfestival, elk jaar, op de Dam en omgeving. Dat leeft! Jos Otten (mede oprichter draaiorgelfestival)

Anita Jolles | 20 mei 2019 10:19

Het is heel jammer en zichtbaar dat de stemmen worden gemanipuleerd hier op deze pagina. Binnen een uur zijn er 100 stemmen "voor" bijgekomen, dit terwijl de argumenten tegen dit beeld duidelijk zichtbaar uitgelegd zijn waarom de buurt dit beeld liever niet hier heeft.

SUSANNE ENGELS | 20 mei 2019 17:29

Draaiorgels zijn bijzonder en een eerbetoon vind ik een prachtig idee, maar daarvoor zou ik eerder zoeken naar een lokatie:
- waar meer ruimte is zodat het werk beter tot zijn recht komt.
- waar geen kinderen spelen.
- waar zowel veel Amsterdammers als veel toeristen komen.
- waar de geschiedenis van het draaiorgel beter klopt.

Paul Bieshaar | 19 mei 2019 13:32

Ik ben tegen omdat het er niet uitziet. Misschien op de Elandsgracht . Staat alle troep bij elkaar.

SUSANNE ENGELS | 20 mei 2019 17:24

Op de lokatie waar het kunstwerk gepland staat delen spelende kinderen dagelijks de openbare ruimte met wandelaars, hondenuitlaters, rustige bankjeszitters, ping-pong spelende buren, aangenaam groen en heel veel geparkeerde fietsen. Het ontwerp voor dit kunstwerk laat zien dat het veel ruimte nodig heeft en komt op mij dan ook niet haalbaar over met die bankjes. Het ontwerp oogt ruimtelijk, de realiteit wordt propperig. Tenzij de fietsen moeten wijken, maar waar gaan die dan heen?

SUSANNE ENGELS | 20 mei 2019 17:27

Daarnaast kun je je afvragen of een ontwerp als deze verstandig is op een speelplek. Door de lasercut lagen ontstaat er een aantrekkelijk nieuw speeltoestel waar je in kan slingeren, hartstikke leuk natuurlijk vanuit het oogpunt van kinderen die een nieuwe uitdaging zoeken, maar totaal onveilig en ook voor het beoogde doel van het kunstwerk lijkt mij dit niet gewenst.

Jac Bisschops | 19 mei 2019 15:32

Het is een absurd idee om een 'draaiorgel-kunstwerk’ te plaatsen op de Palmgracht. De Palmgracht staat al véél te vol !!! met allerlei overlast bezorgende hangplek-objecten. Hier kan echt niet nog een hangplek erbij !!!

Hylke Muntinga | 20 mei 2019 15:24

Wonend tegenover dit potentiële volledig niet practische en buurt fragmenterende project zou een ramp zijn. De locatie is volledig verkeerd en ik vraag mij af waarom het Bijenhotel waar de hele buurt en gemeente raad positief tegenover stond geen doorgang heeft gekregen aangezien het rijmt met het vervorderen van de biodiversiteit en het palmgracht buurt initiatief op groen voorziening. Volgens ecologen is de locatie uniek om hier een groot succes van te maken EN je hebt de heel buurt mee.

Jac Bisschops | 19 mei 2019 15:11

Het is een absurd idee om een 'draaiorgel-kunstwerk’ te plaatsen op de Palmgracht. De Palmgracht staat nu al véél te vol !!! met overlast bezorgende speelobjecten, hangplekken en de terrassen van een rumoerig cafe en een pizzeria-restaurant.

R C | 20 mei 2019 12:31

Rumoerig is het zeker sinds de komst van horeca op de Palm.

Marij Veugelers | 20 mei 2019 21:19

Ik ben tegen omdat:
- dit plan niet de verbinding tussen buurtgenoten versterkt en niet de leefbaarheid vergroot.
- de huidige inrichting van de Palmgracht is in samenspraak met veel bewoners, na vele vergaderingen met architect en diverse diensten van de gemeente gerealiseerd. Daar is toen over de vierkante meters nagedacht. Het concept van het plein: voor jong en oud, voor alle buurtbewoners wordt al jaren goed gebruikt.

Marij Veugelers | 20 mei 2019 21:20

- de huidige fietsenrekken op dit plek zijn al overvol en eigenlijk is er al een te kort aan fietsnietjes.
Het project zal ten koste gaan van fietsplekken en ook van ‘vrije’ ruimte op het terrein en van enkele banken die er zijn. Bij de inrichting hebben we bewust gekozen voor houten banken met een rugleuning voor een comfortabele zit. De draaiorgelboeken hebben niet die comfortabele zit.

Jan Leijtens | 20 mei 2019 21:28

Het object zal zeker beklommen gaan worden en dat risico mag niet op deze plek genomen worden. De voorgestelde metalen banken zijn zeker de helft van het jaar te koud om op te zitten, in de zon te heet en hebben geen leuning. Het 'monument' zal dus vooral een trekpleister worden voor groepen bezoekende toeristen die hier hardop iets uitgelegd krijgen. Het zal geen juiste functie kunnen vervullen in het kader van het Centrum Begroot project.

Jan Leijtens | 20 mei 2019 21:31

De zwijgende ode aan het draaiorgel zal aan de leefbaarheid en cohesie zo weinig kunnen bijdragen dat het op de Palmgracht niet op z'n plaats is. Het zou een verspilling van gemeenschapsgeld en fondsen betekenen.
Ik wil hierbij de beoordelingscommissie vragen het beschikbare geld aan een of meerdere plannen toe te kennen die wel aan de criteria van het project voldoen.

CS Fokkema | 21 mei 2019 11:59

Fijn te merken dat de gemeente de stemmen filtert, dat geeft een eerlijker beeld :-)

Mai Van Oers | 21 mei 2019 13:02

Waarom moet iedere lege plek in de stad benut worden? Ook lege plekken zijn belangrijk, en ze verdwijnen steeds meer. De Palmgracht staat behoorlijk vol, daar kan dit kunstwerk echt niet meer bij. Een bescheiden bijenhotel daarentegen is een beter idee en voegt ecologisch ook nog wat toe. Het bijzondere aan de Palmgracht is de unieke lange zichtlijn. Die zou door de komst van dit kunstwerk op de kop van de gracht teniet gedaan worden.

Mai Van Oers | 21 mei 2019 13:05

Wij, de bewoners, willen een ruime, rustige, niet volgeplempte gracht, die geen extra overlast aantrekt in de toenemende drukte van binnenstad en Jordaan.

Marij Veugelers | 20 mei 2019 21:21

- de Palmgracht heeft als functie een speelterrein en dit kunstwerk heeft de look en feel van een klimrek dus naar verwachting zal er snel in geklommen worden door kinderen en zal men makkelijk klem te komen zitten. Voor klimrekken zijn er strenge eisen. Voldoet dit eraan?

Marij Veugelers | 20 mei 2019 21:22

- dit kunstwerk gaat over draaiorgels die geen relatie hebben met de Palmgracht; en zou beter op een ‘opener’ plek kunnen staan zoals de Noordermarkt. Dichtbij de plek waar vanoudsher de draaiorgels gestald werden.

Jan Leijtens | 20 mei 2019 21:25

Ik ben vóór het plaatsen van beelden en monumenten in de openbare ruimte. Dat moet wel goed passen. De voorgestelde ode aan het draaiorgel voldoet hier helaas niet aan. Het middenterrein van de Palmgracht is aangewezen als speelterrein (zie de gemeentelijke kaart) en wordt daar intensief voor gebruikt. Het voorgestelde object is riskant door zijn vorm en nauwe tussenruimten.

Jonathan Weyland | 21 mei 2019 15:34

Ik ben tegen omdat het een spuuglelijk kuntswerk is, en de Palmgracht mooi is zoals die nu is. Ik ben ook tegen bloembakken aan grachtengordel-bruggen. Allemaal onnodige onzin die zich aan het zicht van de Amsterdammers opdringt.

Franz Immoos | 21 mei 2019 17:28

Ik ben tegen. Geen aanwinst voor de Palmgracht! De plek word al goed gebruikt.

Pau Voute | 21 mei 2019 20:22

Om de "rijke traditie"van het pierement springlevend te houden kan het geld beter anders besteed worden.
Op deze plek geen roestvrije stalen zit-elementen; we hebben daar al prima banken.
We hebben daar pingpong tafels voor de lokale jeugd. Die moeten dan waarschijnlijk voor zo'n 'buurt-kunst' project verdwijnen. Verarming voor de buurt.
De storm heeft een paar jaar geleden de sfeer van het plein ernstig aan getast. Laat geen enkele nieuw geplante bomen voor dit project verdwijnen.

Pau Voute | 21 mei 2019 20:49

Ik vind het een raar idee om voor mensen die niet meer bekend zijn met de rijke cultuur van het draaiorgel een transparant draaiorgel monument neer te zetten. Want dat zegt hen dan ook niets meer: "een poppenkast misschien?".
Ah, dàt kan er ook nog komen, want ook dat is een verdwijnend stuk cultureel erfgoed.
Voor de Jordanezen van de Palmgracht was de jaarlijkse kermis hèt grote buurt evenement. Nóg een idee voor de Palmgracht. Maar dan het liefst van tijdelijke aard en in levende lijve.

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.
Start Info Inspiratie Plannen