Gemeente
Amsterdam

Centrum Begroot

Dit plan is geselecteerd

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit plan is geselecteerd

Speeltuin poepvrij, Kattenburgers blij!

Door: Berend Brock
14 mei 2019
Centrum Begroot   |   10 juli 2019 14:00

Op Centrum Begroot zijn veel verschillende, leuke plannen ingediend. Alle haalbare plannen, de plannen die bijdragen aan een verbinding tussen buurtbewoners of de leefbaarheid van de buurt verbeteren, zijn voorgelegd aan de stadsdeelcommissie. Omdat de stadsdeelcommissie het aantal haalbare plannen te overzien vindt en de keuze aan de bewoners wil laten, gaan alle 53 haalbare plannen door naar de stemfase. De plannen die doorgaan naar de stemfase zijn met een éénmalige bijdrage van maximaal € 200.000 te realiseren binnen de termijn van 1 jaar.

Veldjes Olifants- & Leeuwenwerf
Weer ontmoetingsplekken
Hekjes eromheen tegen honden
Speeltoestellen opknappen
Picknicktafels plaatsen

Op Kattenburg wonen een flink aantal gezinnen met jonge kinderen. Kinderen die graag buiten spelen. Ook wonen er een flink aantal personen met honden. Dat gaat bijna altijd heel leuk samen. Kinderen en honden vinden elkaar leuk. Een kans om elkaar te leren kennen. 

De meeste hondenbezitters zijn lieverds, maar slechts één asociale hondenbezitter is voldoende om een grasvelje te verzieken.

Door de hondenpoep wordt er jammer genoeg bijna niet gespeeld op de Werfveldjes. Als je één keer de hondenpoep uit de wieltjes van de wheelies van je kind hebt moeten peuteren ga je zo'n plek vanzelf mijden. Zodoende kennen veel kinderen uit hetzelfde blok elkaar niet eens, of pas na een toevallige kennismaking in Speeltuin Wittenburg of zelfs de Oosterspeeltuin in het Funenpark.
Graag willen wij de band tussen kinderen en honden, tussen ouders en hondenbezitters versterken en enkel positief maken. Door volledige duidelijkheid te creëren. Door de veldjes op de Kattenburgse Werven weer ontmoetingsplaatsen te maken. Want nu worden ze helaas gemeden als verse stront.

Ophogen
De grond is over de jaren behoorlijk ingeklonken. De waterputten die oorspronlijk op maaihoogte waren steken nu zo'n 40cm boven het maaiveld uit. Eén van ons heeft al eens met schrik om het hart een bezoek-kindje achterover zien struikelen over zo'n put – zij kwam er gelukkig met slechts een blauwe plek vanaf, maar beangstigend was het wel. Volgens de gemeente is het ophogen van het veld zowel makkelijker als goedkoper dan de put (van Waternet) velagen. Daarna nieuw in te zaaien: zonder poepresten :-)

Hekwerk
Graag zien we daarna lage hekjes rond de speelveldjes geplaatst worden, waardoor het overduidelijk wordt dat het hier géén uitlaatveldjes betreft, zeker aangezien erbinnen dan ook de speeltoestellen vallen. Het hoge hek dat nu tussen het grasveld en de speeltoestellen op de Olifantswerf staat zien we dan ook graag verdwijnen.

Voor de ouders van de jongste kinderen biedt zo'n hekje ook de mogelijkheid tot een rustig gesprekje omdat de angst voor een ontsnapping van een kind richting het water, net om de hoek, zal zijn weggenomen.

We kiezen graag voor lage hekjes ipv heggen omdat de aanwezige heggen – bijvoorbeeld langs de westkant van de werven en langs de Kattenburgerkade – helaas veelal gebruikt worden als 'openbare vuilnisbak'.

Speeltoestellen en meubilair
De bestaande speeltoestellen verdienen ook wat aandacht. Zo is de verende ondergrond onder de wipkip op de Olifantswerf behoorlijk beschadigd/verwijderd. Ook zou een schommel aan de centrale boom op de Olifantswerf ons erg leuk lijken. Op de Leeuwenwerf kan het speeltoestel wel een lik verf gebruiken. 

Momenteel is niet vanaf elke richting zichtbaar aangegeven dat de Werfveldjes verboden zijn voor honden. Dit zou uiteraard in de nieuwe situatie goed aangegeven moeten worden.

Daarnaast lijkt ons één of twee picknicktafels per werf een leuk idee. Die kunnen ook een bordje krijgen om te voorkomen dat het hangplekken in de avonduren worden. Wij zijn hier overigens niet al te bang voor aangezien de bankjes bij de speeltoestellen dit momenteel ook niet zijn.

Uiteraard horen er ook vuilnisbakken bij de tafels te staan (zoals die nu ook bij de bankjes staan).

Tenslotte lijkt het de kinderen mooi als er voldoende veldruimte overblijft voor lage voetbalgoaltjes en/of een volleybalnet.

Doel
Wij voorzien dat dit enorm bij zal dragen aan de verbinding in de buurt. Met ruimte voor buurt-picknicks, zoals vorig jaar georganiseerd. En, zoals dit jaar gepland, de succesvolle Vreiheidsmaaltijd op 5 mei (wegens slecht weer én hondendrollen uitgeweken naar de Witte Boei). Ook het aan de Olifantswerf gesitueerde kinderdagverblijf, Appels & Peren, zal veel meer gebruik maken van de ruimte als zij kinderen zonder hondenpoep aan schoenen en kleding naar huis kunnen laten gaan (zij steuen daarom dit voorstel ook van harte). Oudere bewoners hebben aangegeven dat zij de spelende kinderen graag terugzien op de speelveldjes – dat ze ze missen, van toen ze zelf hier kinderen grootbrachten. 

Zeker gezien de verkeersluwheid hier kunnen de werfveldjes echte pareltjes zijn, zoals ze ook bedoeld zijn: als speelplaats voor de kinderen en ontmoetingsplek voor ouders en andere buurtgenoten!


Argumenten

Argumenten voor

Michel Rafiou Odjo | 14 mei 2019 23:12

Omdat dit zal dragen aan de verbinding en veiligheid in de buurt.

Sanne van Oosten | 15 mei 2019 08:56

Deze speelveldjes zijn zo mooi, maar worden bijna nooit gebruikt door zoiets stoms als hondenpoep. Met deze aanpassing zullen onze kinderen er weer kunnen spelen!

John Breen | 15 mei 2019 09:30

Dit zijn primaire condities die voor een goed gebruik van speelvoorzieningen / ontmoetingsplekken dienen. Succes!

V U | 15 mei 2019 14:50

Omdat we graag met onze kinderen veilig op Kattenburg willen spelen, lekker dichtbij huis.

Josien Hueting | 15 mei 2019 21:17

Deze speelveldjes verdienen blije kinderen! Wat een kans om deze mooie plek weer nieuw leven in te blazen.

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

Argumenten tegen

Nog geen argumenten tegen.
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.
Start Info Inspiratie Plannen